5 najpomembnejših izdelkov za dobro počutje med potovanji

5 najpomembnejših izdelkov za dobro počutje med potovanji

Prehranska dopolnila za počitnice

Temperature naraščajo in čas poletnih počitnic in dopustov se približuje. Za vas smo zbrali 5 najpomembnejših prehranskih dopolnil, ki so pomembna tudi na potovanjih in zato ne smejo manjkati v vašem kompletu prve pomoči.

B vitamini

Potovanja so seveda lepa, njihova priprava in izvedba pa je velikokrat povezana tudi s stresom in nervozo. V ta namen priporočamo jemanje izdelkov z vitaminom B 3-4 tedne pred potovanjem. Vitamini B so kot nalašč tudi za športno aktivna potovanja.

OPC

OPC je oligomerni proantocianidinski kompleks in je eden od sekundarnih rastlinskih snovi. OPC se ekstrahira iz grozdnih pešk ter jemlje v obliki kapsul ali prahu. Zagotavlja zdravo in sijočo pot med potovanjem

Antioksidanti

Še posebej na dopustu je koža izpostavljena UV-žarkom, drobnemu prahu in drugim vplivom okolja. V teh situacijah lahko pomagajo antioksidanti. Najbolj znana med njimi sta vitamina C in E ter rastlinska pigmenta betakaroten in likopen. Pomembno je, da začnete jemati hranila nekaj tednov pred začetkom dopusta. Poleg tega pa morate seveda uporabljati tudi ustrezno sredstvo za zaščito kože pred soncem.

Magnezij

Magnezij je vsestransko in pomembno hranilo, zlasti na aktivnih počitnicah, kjer veliko kolesarite ali hodite. Pomemben je za ravnovesje elektrolitov in pomaga pri prebavi. Poleg tega lahko zmanjša tudi "jet lag" pri spreminjanju časovnih pasov.

Probiotiki

Na potovanju se žal velikokrat srečamo s težavami prebave. Dolgotrajno sedenje, leti, podnebne spremembe in prehod na drugo prehrano lahko povzročajo črevesju težave. Laktobacile in bifidobakterije je zato treba zaužiti nekaj tednov pred potovanjem. Na ta način se lahko prebavila pripravijo na spremembo.