Hrana: alergije in intolerance v porastu

četrtek, 12. maj 2016

Hrana: alergije in intolerance v porastu

Vse več ljudi trpi zaradi prehranskih intoleranc ali alergij. Izbira ustreznih izdelkov, ki so brez alergenov (npr. brez glutena) je v tem primeru izrednega pomena. Odkrijte proizvode TAKE EAT FREE, ki ne vsebujejo pšenice in glutena.  ​

Razlogi za tako naglo povečanje prehranskih intoleranc in alergij, niso povsem znani. Dejstvo pa je, da vedno več ljudi trpi zaradi njih. Pri neprenašanju določenih sestavin hrane, lahko pride do številnih simptomov, od prebavnih težav do depresije.  

Prehranska intoleranca vs. alergija

Zato ker nekdo posameznih snovi prenaša, še ni alergičen. Pogosto gre za preobčutljivost. Toda v čem je razlika? 

Prehranska alergija

Pri alergijah, se imunski sistem na posamezne snovi odzove s preobčutljivostno reakcijo. Alergije prizadanejo tudi do 5% vseh ljudi in se običajno odražajo na koži, dihalih in prebavilih. 

Tipični simptomi vključujejo krče, slabost, bruhanje in drisko, v nekaterih primerih pa lahko alergična reakcija vodi celo do anafilaktičnega šoka. Brez takojšnje pomoč, je to izredno nevarno stanje. Ena izmed najbolj znanih prehranskih alergij, ki se pojavlja v zadnjem času, je alergija na pšenico. Prizadeti posamezniki, se odzivajo na beljakovine pšenice. 

Prehranska intoleranca

Prehransko intoleranco sprožijo nekatere sestavine v živilih. Prehranske intolerance so predvsem v zahodnem svetu v porastu. Prizadetega je okrog 20 odstotkov prebivalstva. Razlogi za povečano prehransko intoleranco še niso povsem jasni, verjetno pa gre za kombinacijo več dejavnikov, vključno z nekaterimi umetnimi aditivi v živilih in spremembo prehranjevalnih navad.  

Občutljivost na gluten prizadene veliko ljudi, vendar se večina tega sploh ne zaveda. Simptomi se lahko pojavijo takoj po zaužitju glutena ali šele kasneje. Ti se razlikujejo od posameznika do posameznika, zato je diagnoza mogoče šele po temeljiti preiskavi.  

Potem, ko je intoleranca odkrita, je njeno obvladovanje mogoče le z ustrezno dieto. 

Celiakija ali glutenska intoleranca

Celiakija, znana tudi kot glutenska enteropatija je neozdravljiva, kronična bolezen tankega črevesa. Posledica zaužitja glutena je poškodovana sluznica tankega črevesja. Posledica oslabljenega delovanja črevesja, je moten vnos hranil. 

Simptomi so različni in lahko segajo od splošne utrujenosti, prebavnih motenj in bolečin v sklepih do izpuščajev in slabokrvnosti zaradi pomanjkanja železa. Celiakija se lahko pojavi pri katerikoli starosti, pomembno vlogo pa igrajo genetski dejavniki.

Ljudje s celiakijo lahko živijo popolnoma zdravo in brez simptomov, dokler se popolnoma izogibajo glutena v prehrani. Poškodovana črevesna sluznica s časoma popolnoma okreva. 

TAKE EAT FREE - izdelki brez glutena, pšenice in laktoze 

Žal glutena ali pšenica iz svoje prehrane pogosto ni tako enostavno črtati. Zato predstavljamo znamko TAKE IT FREE, ki s svojo široko paleto izdelkov brez glutena in pšenice, predstavlja alternativo koncencionalnim izdelkom. "Medtem ko industrijski proizvajalci gluten pogosto zamenjajo s številnimi drugimi sestavinami v obliki E-dodatkov, smo mi ustvarili izdelke po preprostih receptih, " pravi Jörg Moser iz TAKE IT FREE. 

Od kruha za žita za zajtrk in testenin, ti izdelki pokrivajo širok spekter dnevnih potreb. Na podlagi strogih standardov ARGE, so vsi izdelki blagovne znamke TAKE IT FREE preverjeno brez glutena, pšenice in laktoze. Zato so primerni za ljudi s celiakijo in vse, ki so občutljivi na gluten, pšenico in laktozo, ter za vse ljudi z večjo hranilno zavestjo.