Kaj je kalistenika

Kaj je kalistenika

Na vprašanje, kaj je kalistenika, lahko enostavno odgovorimo. Gre za vrsto vadbe, kjer se za izgradnjo mišic uporablja svoja lastna teža. Trening je sestavljen iz vrste vaj z ritmičnim gibanjem. Vadba izvira iz New Yorka kjer je nastala s kombinacijo klasičnih vaj, pri katerih koristimo lastno telo in elementov iz drugih športov. To vadbo imenujemo s popularnim imenom Street workoyt ali tako imenovana ulična vadba.

Zakaj ne bi enostavno dvigovali uteži, kot vsi ostali?

Vsakdo nima enakega cilja in želj. Nekateri ljudje raje trenirajo s težkimi utežmi za največjo moč, medtem ko želijo drugi samo vzpostaviti dober fizični nadzor.

Pravilna izvedba kalisteničnega treninga vodi k razvoju mišične mase in ne le izboljša moči, temveč tudi mobilnost, fleksibilnost in vzdržljivost. Pri telesni vadbi je poudarek na razvoju mišične mase in moči. Torej je vse odvisno od postavljenih ciljev. Šele po definiciji ciljev, lahko izberete primeren način treninga.

Kako vem, da je kalistenični trening pravi zame?

To je mogoče le izvedeti na en način: poskusite ga. Samo na ta način lahko ugotovite, ali vam tovrstna vadba odgovarja ali ne. Samo kadar nam trening predstavlja užitek, treniramo redno in dolgoročno. Trening, pri katerem ne uživamo, hitro ubije vso motivacijo.

Katere so dobre vaje, ko želimo začeti s kalisteniko?
Obstaja velika možnost, da so vam vaje poznane: skleci, počepi v vseh različicah in trebušnjaki so klasiki, s katerimi se vse začne. Tudi če delate le te aje, uporabljate vse glavne mišične skupine telesa.

Prednosti

  • Največja prednost je, da lahko to vadbo izvajate kjerkoli. Praktično ne potrebujete nobene opreme in prostora. Kot smo že omenili, s pomočjo kalistenike razvijate ne samo moč, ampak tudi vzdržljivost, mobilnost in fleksibilnost. Poleg tega izboljšuje koordinacijo, stabilnost in kontrolo telesa.
  • Naslednji plus je, da gre pri tej obliki vadbe za funkcionalni trening, ki ne zajema le ene skupine mišic, ampak celotne mišične skupine.

Pomanjkljivosti

Ni prednosti, brez pomanjkljivosti.

  • Ta vrsta vadbe vključuje več skupin mišic ob istem času. To je dobro za vadbo celotnega telesa, vendar posamezne mišice ni mogoče trenirati. Ta vrsta usposabljanja ni primerna za rehabilitacijske športe.
  • Zelo težko je nadzorovati intenzivnost treninga. Natančno povečanje intenzivnosti ni mogoče. Poleg tega je vadba omejena na težo lastnega telesa. Ko dosežete željeno točko, tudi ob zvišani intenzivnosti, pride do stagnacije.Po tem je potrebno nadaljvati vadbo z utežmi, če želite doseči večjo moč.
  • Ne glede na raznovrstnost vadbe, so v treningu omejitve. Obstajajo različne vaje, vendar za intenziven trening zadostujejo le na začetku.
  • Poleg tega so začetniki pogosto obupani, ker so naporne vaje zelo težke in jih je mogoče izvesti le po dolgotrajnih treningih.
  • In nenazadnje, veliko vaj je zelo zapletenih in potrebujejo strokovno podporo, v nasprotnem primeru se lahko izvajajo narobe.
  • Zaključek

Najbolje je, da omenjeno vadbo preizkusite sami, da ugotovite ali vam odgovarja ali ne. Kondicija je ključ do uspeha. Če ja vadba pravilno izvedena, gre za zelo učinkovit način treniranja.