Šok hladne vode

Šok hladne vode

Bodite previdni, ko skačete v mrzlo vodo

Ko pripeka sonce je skok v ledeno mrzlo vodo še posebej mamljiv. Ampak pozor! Šok hladne vode mnogi še vedno podcenjujejo. Zlasti pri boleznih srca ali ožilja je lahko hladna voda celo smrtno nevarna.

Kaj se zgodi z vašim telesom, ko skočite v mrzlo vodo?

Nevarna stvar pri skokih v mrzlo vodo je kombinacija dveh naravnih telesnih refleksov. Večja kot je razlika med temperaturo telesa in vode, nevarnejša je reakcija telesa, ki reagira z namenom zaščititi telo. Ko se potopite, se sproži potapljaški refleks, zaradi česar se vaš pulz in srčni utrip upočasni ter ustavi dihanje. Drugi refleks se sproži kot reakcija na temperaturo vode, saj mraz v istem trenutku pospeši srčni utrip. Posledično je srce zmedeno, zaradi česar se lahko celo ustavi in povzroči smrt.

Poleg tega zaradi šoka nenadne ohladitve telo refleksno hlasta po zraku. Ta spontana sprememba lahko sproži paniko tudi pri dobrih plavalcih. Le-ta povzroči nenamerni vdih zraka v pluča, ki lahko vodi celo do utopitve.

Kako se izogniti šoku hladne vode?

Ne le plavalci, tudi vozniki čolnov in jadrnic ter ljubitelji vodnih športov morajo biti pripravljeni na morebiten šok hladne vode, do katerega lahko pride v primeru nepazljivosti ali nesreče. Pomembne pripomoček je rešilni jopič, ki obdrži glavi nad vodo, zaradi česar se potapljaški refleks ne sproži.

Pomembno je tudi, da se počasi navadite na hladno vodo. To lahko storite na naslednji način:

  • Pred plavanjem si privoščite hladno prho.
  • Pred potapljanjem navlažite roke, roke in trup s hladno vodo.
  • Pojdite v vodo zelo počasi.

To omogoča telesu, da se navadi in prilagodi temperaturi vode.