Šport - edino pravo sredstvo proti staranju

Obstajajo številna in raznolika sredstva proti staranju, ki obljubljajo marsikaj. Edino sredstvo, ki dejansko pomaga in proces staranja zavira ne samo na zunaj, je šport. Z rednim gibanjem lahko pridobite tudi 10 let.

Da je šport zdrav, je znano vsakomur. Kako zdrav pa ni vedno jasno. Šport upočasnjuje procese staranja in ga delno lahko celo obrne. Študije so pokazale, da imajo celo 80 ali 90-letni ljudje koristi od športa. Telo se lahko z rednim gibanjem pomladi celo za do petnajst let.

To je možno, ker imamo ljudje dve starosti: kronološko in biološko. Kronološka starost opisuje čas, ki ga človek od rojstva preživi na Zemlji. Biološka starost opisuje stanje telesa posameznika, na kar se da vplivati.

Recept, da znižate vašo biološko starost, vsebuje tri sestavine. Redno gibanje pomešajte z zdravo prehrano ter dodajte veliko porcijo počitka. Poglejmo si vsako sestavino še bolj natančno:

  • Redno gibanje: danes velja za optimalno mešanico trening vzdržljivosti in za moč. Trening vzdržljivosti ohranja funkcionalnost presnove in sistema organov. Trening za moč uravnava zmanjšanje mišične mase zaradi starosti. Najbolje je, da štiri do pet krat tedensko naredite nekaj za vaše telo. Ljudje v dobri formi imajo manjše tveganje za prekomerno težo, sladkorno bolezen in različna obolenja srca. Poleg tega ščiti redno gibanje možgane pred prekomernim in prehitrim staranjem. Torej ne trenirate samo vašega telesa, temveč s športom poskrbite tudi, da bo vaša glava v dobrem stanju.

  • Zdrava prehrana: k tej temi verjetno ne rabimo veliko napisati. Gre za to, da se prehranjujemo uravnoteženo. Jejte veliko sadja in zelenjave ter se izogibajte alkoholu in nikotinu. Tudi meso jejte zmerno. Bolje je dva do tri krat tedensko kos mesa najboljše kakovosti, kot vsak dan najcenejše meso iz veleblagovnic. Študije so pokazale, da ni velike razlike, če sploh ne jeste mesa ali samo redko. Obe skupini imata skupno, da so ti ljudje v primerjavi s tistimi, ki vsak dan jejo meso, imeli višjo življenjsko dobo.

  • Počitek: tukaj obstajata dva nivoja. Najprej počitek pomeni “da si odpočijete”. Kolikor je šport dober za telo, se začne upirati, če treniramo preveč. Ni dobro pretiravati in potrebno si je privoščiti redne počitke. Zato naj ne bi rekreativni športniki trenirali več kot pet krat tedensko. Dva dni počitka poskrbita, da ima telo dovolj časa, da se regenerira. Drugi nivo počitka se dotika psihičnega aspekta: preveč stresa je izjemno slabo za telo, ki ga dobesedno postara. Dobra novica je, da lahko učinke stresa obrnemo, če si privoščimo dovolj počitka ter da odklopimo vsakodnevni stres.

Po 50 letu starosti postane resno. Nekje pri tej starosti izgubi telo na zmogljivosti in regeneracija celic se upočasni. Poleg tega prihaja do postopnega zniževanja motoričnih in duševnih sposobnosti.  Najboljše protisredstvo je gibanje. Na področju zmogljivosti so primerni športi kot so hoja, Nordic Walking, kolesarjenje, tek na smučeh ter predvsem plavanje. Tek se ne more priporočati brez omejitev, saj se veliko ljudi v tej starosti sooča s težavami s koleni. V takšnem primeru poiščite kakšen drug šport.

Najbolj pomembno je predvsem, da nas šport veseli. Če se ukvarjate s športom samo zaradi telesne in duševne kondicije, tega ne boste vzdržali dolgo. Šport je naporen in enkrat vam zagotovo zmanjka motivacije. V kolikor pa vam manjka še veselja, boste še hitreje obupali. Pri ogromni ponudbi različnih športov je za vsakogar nekaj. Pravega športa za vas še samo niste našli. Bodite radovedni in poizkusite čim več novega.