Koliko telesne vadbe je zdravo?

Telesna vadba pomaga ohranjati zdravo telo in duha. To je nesporno, vendar pa po drugi strani tudi preveč vadbe lahko škoduje našemu zdravju. Kje potegniti črto?  

Šport nas naredi fit, hkrati pa okrepi naš um in naše telo. Vedno znova študije potrjujejo pozitivne učinke redne telesne vadbe, v kakršnikoli obliki. Nikakor pa ne smemo pretiravati. Napačne ambicije in visoki cilji vodijo v nevarno pretreniranost amaterskih športnikov. Kako pride do tega? 

Šport telo utrudi. To je popolnoma normalno odziv na dražljaje napora. Potitivni učinki teh dražljajev so trajni in krepijo mišice telesa, koristijo imunskemu sistemu in zmanjšujejo stres. Te procesi v telesu potekajo v obdobju počitka med vadbami. Ta naravni mehanizem telesa je zelo koristen. Vzdržljivost  in moč telesa, se zato vsakič po vadbi počasi povečata. 

Če telesu zaradi preveč vadbe ne dovolite nujnega počitka, bo slej kot prej prišlo do težav. 

Preobremenitev škoduje telesu. Prvi znaki so konstantna utrujenost, slabost, nespečnost, zmanjšan apetit, ravnodušnost in depresija. Na dolgi rok vsaka preobremenitev škoduje telesu: zmanjša se občutljivost, kar poveča možnost za poškodbe, imunski sistem oslabi. To je mogoče opazitit tudi pri nekaterih športnikih. Zaradi nihanj pri njihovih fizičnih obremenitvah navzgor in navzdol, trpi njihov imunski sistem. So zelo občutljivi na bolezni.

Na žalost veliko amaterskih športnikov naredi napako in trenirajo s prevelikim prizadevanjem. To lahko vodi v sindrom pretreniranosti. Če do tega res pride, je potreban nekaj tedenski premor.  V skrajnih primerih pa lahko pride do kroničnih poškodb in bolezni srca in ožilja. 

Preventiva je zelo preprosta. Najpomembnejši je občutek lastnega telesa. Telo ve kdaj ste trenirali preveč intenivno ali preveč pogosto. Če imate bolečine, pomanjkanje energije ali se slabo počutite, telesu dajte čas, ki ga zahteva. Telo potrebuje odmor, ko se ne more več spopadati z vsem stresom, ki mu ga povzročimo z vadbo. 

Če se želite vsak dan ukvarjati s športom to ni nemogoče. Vendar imejte v mislih, da obstaja veliko različnih aktivnosti. Omejite obremenitve. En dan trenirajte le noge, drugi dan pa na primer roke - tako bodo mišice dobile čas, da si opomorejo. 

Če imate radi šport, je za vas alternativa metoda 5/2. Z njeno pomočjo si lahko organizirate povprečen čas vadb v enemu tednu. Nekdo vadi od dvakrat do petkrat na teden, kar je skupno od dve do pet ur na teden. Zgornja meja pri tem načinu je 5 vadb tedensko v trajanju 5 ur. Tako ima telo vsaj dva dni v tednu za regeneracijo. 

Prav tako ne pozabite, da je vse zelo odvisno od intenzivnosti vadbe. Po tridesetih minutah zmernega teka, si telo opomore hitreje kot od maratona. Bolj kot je vadba intenzivna, bolj pomembna je faza regeneracije. 

Za konec: uživajte v športu, ampak ne pozabite na potreben počitek. Samo z vašo pomočjo lahko postanete boljši in hkrati zdravi.