Ponovno ukvarjanje s športom po pavzi

Veliko ljudi se redno ukvarja s športom, nato pa pride obdobje, v katerem prenehajo s športno aktivnostjo. Pripravili smo vam nekaj nasvetov, na kaj pazite, ko začnete ponovno. 

Obstaja veliko razlogov za prenehanje s športno aktivnostjo. Poškodbe, nosečnost ali pomanjkanje časa, vse to so razlogi zaradi katerih lahko prenehate s športom. Včasih so razlogi, ki so odgovorni za daljši premor, povsem banalni, na primer obdobje slabega vremena ali gre preprosto za lenobo. Včasih rutina hitreje izgine, kot si lahko predstavljate.

Naj gre za prisilen počitek, premor zaradi lenobe ali kaj drugega, dejstvo je, da se telo v obdobju brez treninga sprošča in se prilagaja okoliščinam. To pomeni tudi, da nazaduje. Na žalost se mišice razgradijo kar štirikrat hitreje, kot se ustvarijo. 

Da bi olajšali ponovno ukvarjanje s športom, upoštevajte naslednje nasvete:

Vse se začne z motivacijo
Običajno je najtežje ponovno najti motivacijo. Še posebej, če odmor ni bil prisiljen. Po prvem treningu se počutite, kot da nikoli niste trenirali. Stanje ni vzpodbudno, vzdržljivost je izginila, moč se je zmanjšala, mobilnosti ni več. V tej fazi je zelo pomembna motivacija in nadaljevanje z vadbo! Telo enostavno potrebuje nekaj časa, da se ponovno prilagodi na obremenitev.

Poiščite dober razlog
Da bi dolgoročno ohranili motivacijo, je potreben dober razlog. Zakaj spet začeti s športom? Postavite si cilj, ki ga želite doseči. Pomembno je, da je zahteven, vendar realen. 

Začnite počasi
Začnite počasi. Stara pripravljenost ne more biti dosežena že po enem ali dveh treningih. Telo se prilagaja, ampak za to seveda potrebuje čas. Bodite potrpežljivi in počasi povečujte intenivnost. Kmalu boste spet dosegli svojo staro raven. Če boste začeli prehitro, boste dobili negativne izkušnje, ki bodo negativno vplivale na motivacijo. 

Poiščite pravo vrsto športa
Začnite z vrsto športa, ki ga imate najrajši. To bo pomagalo vaši motivacijo. Če še niste našli najljubšega športa, preizkusite različne stvari. Izibra še nikoli ni bila večja, kot danes. 

Vzemite si čas
Vzemite si čas za vašo vadbo. Dober načrt bo preprečil izpuščanje vadb zaradi vsakodnevnih obveznosti. 

Sprememba
Ne glede na to, kako vam je neka vrsta športa všeč, bo sčasoma motivacija upadla, če se boste vedno ukvarjali z enim in istim športom. Telo se prilagaja obremenitvi, ko trening ni več optimalen pa začne stagnirati. Svežina bo prinesla nove impulze. Zato občasno preizkusite novo vrsto športa ali redno spreminjte svojo vadbo. Tako boste ohranili dolgoročno motivacijo.

Odmor
Prav tako kot so pomembni redni treningi, je pomemben tudi odmor. Ste prejšnji dan trdo trenirali? Super! Zato si danes vzemite odmor, da se vaše telo lahko regenerira. Jutri pa začnite ponovno. 

Poiščite partnerja
V dvoje se lažje trenira, ker je trening začinjen z kančkom pritiska. Tako ne boste kar tako izpustili treninga. Ker ne želite pred svoji partnerjem izpasti slabše, se boste med treningom bolj potrudili. 

Nagradite se
Zastavite si cilje in jih razvrstite v točke. Vsakič, ko dosežete zastavljeno točko, se nagradite z nagrado, ki ste si jo izbrali. Z majhnimi nagradami lahko dosežete čudeže in dolgoročno motivacijo. 

Vitalabo ekipa vam želi veliko zabave pri ponovnem športanju :-)!