Hitra pomoč pri nadležnih in srbečih pikih mrčesa

Ali gre za obada, čebelo, komarja,... poleti vas slej ali prej nekaj piči - takoj se pojavijo bolečine in srbečica in potreba po praskanju je nevzdržna. Pri tem pa se zavedamo, da bomo zadeve s praskanjem le še poslabšali!

Ali se spoznate na naravo? V kolikor DA potem poiščite nekaj ostrih in širokih listov, te stisnite med rokama ter zmes nanesite na prizadete predele. Zmes oblaži bolečine, ohladi prizadeto mesto ter deluje protivnetno. Doma imajo podoben učinek listi zelja.

Hlajenje je izredno dobro sredstvo proti pikom mrčesa: ledena voda, skuta/kvark, rezine kumaric ali hladne steklenice pijač,... v nujnem primeru je učinkovita tudi hladna zemlja, ki jo ovijete v robček.

Drugo naravno sredstvo, ki pomaga je olje čajevca: tisti, ki se z oljem poškropijo imajo izredno učinkovito zaščito pred vsemi insekti, ki se prehranjujejo s krvjo. Moteč je le oster vonj olja. V primeru že obstoječega pika se esenca nanese neposredno na rano, ki se tako dezinficira.

Pomagajo pa tudi druga domača sredstva: olje brinjevih jagod, olje naglja, sok aloe vere, narezana čebula, mešanica gline in kisa,... Lahko pa tudi uporabite različne kreme ali maže kot npr. Euceta (krema 100% odpravi srbečico!).

Zanimiv način kako strup - na primer ob piku čebele - nemudoma odpraviti iz rane. Sredstvo predstavlja nekako "podtlačno metodo", ki ob nanosu na mesto pika strup zadrži na povrhnjici ter ga s pomočjo pozlačenega čipa segreja na 50 °C. Strup je namreč sestavljen iz beljakovinskih molekul, ki ob temperaturah nad 50 stopinj razpadejo, tako zadošča nanos sredstva do 6 sekund in učinek strupa je povsem nevtraliziran.

Manj priporočljiva je takoimenovana metoda "mama" - kjer se strup iz rane izsesa z ustmi. V kolikor strupa ne izpljunemo takoj lahko z slino razvija svoj pravi potencial, kar lahko predvsem pri alergikih povzroči neprijetne posledice.

Mimogrede: veliko ljudi na Karibih prisega na velik kozarec ruma za zajtrk, vonj ruma naj bi namreč odganjal mrčes (vendar žal ne samo njih...)!