Trend bosonogega teka

V zadnjih letih je popularen postal bosonogi tek. Paradoksalno je, da so kljub vsemu zanj potrebni posebni čevlji. Nenehno poslušamo o morebitnih tveganjih in negotovost pa je velika.​

Bosonogi tek je postal senzacija na olimpijskih igrah v Rimu leta 1960, ko je Etiopijec Abebe Bikila zmagal na maratonu - bos. Zgodba pravi, da je Bikilas me tekom uničil čevlje, ki zato niso bili več uporabni. Ker ni našel ustrezne zamenjave je enostavno  tekel brez čevljev in zmagal s svetovnim rekordom.
Danes, več kot 55 let kasneje, je Bikila odgovoren, za trend bosonogega teka. Tako je iz nečesa tisočletja povsem samoumevnega in naravnega, nastal nov trend.  

Je bosonogi tek boljši?

V resnici so številne študije pokazale, da človek brez čevljev teče hitreje. Naša stopala v resnici zaživijo, ko se osvobodijo tesnih čevljev. 

Kompleksen sistem stopala

To ni presenečenje, saj je vsako stopalo je evolucijsai mojstrovina. 28 kosti, 33 sklepov in nešteto mišic tvorijo kompleksen dinamični sistem, ki zagotavlja naravno blaženje in togost, v kombinaciji z vodljivostjo.

Deformacije stopala v porastu

S stalno uporabo čevljev, naša stopala niso več to kar so včasih bila, mišice, kite in vezi niso več v najboljši formi, zaradi česar nazadujejo. Deformacije stopala Beschuhung naše noge to ni več zahtevala, mišice, kite in vezi niso več usposobljeni, zaradi česar so nazadovati. Različne deformacije stopala pa so posledica. Veliko deformacij stopala, se lahko odpravi s tem, ko se odpovemo čevljem. 

Prednosti bosih nog

Poleg utrjenih mišic in stabilizacije okostja, bosa hoja stimulira tudi notranje organe prek refleksnih lokov in medsebojnih povezav. Uravnava krvni tlak, razbremeni hrbtenico in celo koristi imunskemu in srčno-žilnem sistemu.

Posebej razviti čevlji

Danes navdušeni tekači lahko izbirajo med široko izbiro čevljev za bosonogi tek. Izziv v razvoju je šel v smeri zaščite noge pred umazanijo, itd, vendar obenem še vseeno posnemajo bosonogi izkušnjo. Rešitev je opustitev medpodplata.
Običajna tekaški čevelji imajo tri naloge: blažijo, podpirajoin usmerjajo. Brez srednjega podplata, stopalo prevzame funkcijo blaženja. Ker gre za lažje in tanjše materiale, čevlji nimajo funkcije blaženja in vodenja. Imajo podobno funkcijo, kot rokavice na rokah. Zagotavljajo nekaj zaščite, vendar omogočajo svobodno gibanje nog. Kateri model je boljši pa je popolnoma vaša odločitev. 

Bosonogi tek ni primeren za vse 

Kljub temu, zdaj ne sme vsakdo obesiti svojih tekaških copat na klin. Med tekači vlada velika negotovost. Odprto ostaja vprašanje kako pogosto bi morali hoditi bosi. Slog bosonogega teka je drugačen. Čevlji so kot rampa. Peta je povečana, s čimer se vedno dotika tal prva. Pri bosonogem teku pa ne pristanete na peti, ampak pristanete nekje pod stopalnim lokom ali blazinicami. Ta vrsta obremenitve je za nogo, ki tega ni vajena, naporna. Dokler 
ne tečete nekaj časa. Bosonogi slog se lahko kombinira z običajno vadbo, ne pa kot njen nadomestek. Po enem ali dveh letih lahko v celoti začnete z bosonogo vadbo. Barefoot enote bi bilo treba uporabljati le poleg normalnih voznih usposabljanja in ne kot nadomestek. Po enem ali dveh letih lahko končno v celoti zamenjan. Stopala, ki so navajena čevljev, zato potrebujejo nekaj časa. V izogib bolečninam, začnite trening postopoma, in se naučite pravilnega sloga bosonogega teka. Pazite le, da se zabavate - z ali brez čevljev.