Zdravo staranje

Ljudje so vse starejši, zato je tema ''zdravje v starosti'' vse bolj pomembna. Kako tudi v starosti ostanemo zdravi, vitalni in učinkoviti?   

Predstavljajte si dva človeka. Oba sta enake starosti in več let v pokoju. Eden sedi doma, gleda televizijo in popiva. Drugi je aktiven član različnih društev, vsakodnevno poskuša biti aktiven, pazi na prehrano, občasno pa si privošči nekaj malenkosti.

Verjetno ni treba posebej poudariti, kateri izmed teh dveh moških bo dlje ohranil svoje zdravje in vitalnost. Na žalost pa v vsakdanjem življenju pogosto pozabimo, kaj je pomembno v starosti: ne le kako dolgo, ampak predvsem kako živimo!

Obstajajo dejstva na katera lahko vplivajo in na katera nimamo vpliva.

Zdrava starost je odvisna od več dejavnikov.

Glede na današnja dognanja so to: 

 • socialni vidik: življenjske navade in medčloveški odnosi
 • individualni vidik: stil življenja, prehrana, količina gibanja, alkohola in nikotina in tako naprej
 • genetski vidik: na genetiko ne moremo vplivati, socialni vidi pa je težko spremeniti

Vplivamo lahko predvsem na individualni vidik.  Kljub temu, da ni enostavno, se človek lahko spremeni in se zavestno odloči spremeniti stil življenja in tako izboljša svoje zdravje. Za to zadostujejo že majhne, a redne spremembe. Tudi če na začetku izgleda nemogoče, na koncu boste videli rezultate.

Velika prednost manjših sprememb v življenju je, da jih je doseči lažje, kot velike, drastične spremembe. 

Življenjska področja, kjer lahko z majhnimi spremembami dosežete pozitivn spremembe v zdravem staranju so:

Spanje

Spanje je zelo pomembno za zdravo življenje, saj vpliva praktično na vse. Pomanjkanje spanja vodi do nenadnega padca umske in telesne sposobnosti. Še posebej v starosti, je dober spanec zelo pomemben, saj v globoke faze spanje. Bodite pozorni, da se vedno naspite in ne le dovolj dolgo, ampak tudi kakovostno. 

Prehrana

Spremembe na tem področju so vedno dobrodošle, neodvisno od obdobja življenja. Pomembno je, da je prehrana  uravnotežena, raznolika in zadostna.

Starejši kot smo, manj energije potrebujemo. Mišična masa se zmanjša, delež maščob pa se povečuje, hkrati se upočasni prebava. 
Zelo pomembno je, da pazite na pravilno težo. Debelost ni dobra, a starejši imajo pogosto težave s prenizko težo. Tako prenizka kot previsoka telesna teža negativno vplivata na zdravje in uspešnost.

Pomembno je, da je prehrana uravnotežena in da telo dobi zadostne količine vitaminov, mineralov, kompleksnih ogljikovih hidratov in beljakovin. Pomanjkanje beljakovin vodi k hitrejšemu zmanjševanju mišične mase kar vodi krhkost in nepokretnost.

Gibanje

Glavni razlog za zmanjšanje fizične učinkovitosti ni staranje, ampak pomanjkanje gibanja. Človek je bil ustvarjen za premikanje. Če nismo aktivni, se telo hitreje postara. Poudarek je na telesni aktivnosti in mobilnosti. Gibajte se 5-7 krat tedensko za najmanj 30 minut, pri čemer ne pozabite na trening vzdržljivosti in moči. Prilagodite način gibanja svojim potrebam. 
Redno ukvarjanje s športom ohranja aktivno telo do zrele starost. Mišice so izgrajene, imunski sistem okrepljen, zmanjšuje se stres, ohranja samostojnost in preventivno delovanje proti boleznim srca in ožilja, sladkorni bolezni in osteoporozi. 
Šport tako predstavja celosten paket, ki je neizogiben, če želimo ostati zdravi tudi v starosti.  

Duševno zdravje

Redna mentalna aktivnost pozitivno vpliva na zadovoljstvo in dobro počutje. Mentalna aktivnost zmanjšuje tveganje za demenco.
Naši možgani so zasnovani tako, da se učimo vse svoje življenje. Celo v visoki starosti se lahko razvijajo in učijo novih veščin.
Možgane lahko treniramo z naslednji aktivnostmi:

 • rešite sestavljanko
 • naučite se igrati instrument
 • naučite se tujega jezika
 • berite

Pozitivni učinek na področju duševnega zdravja v starosti pa spodbujajo tudi: 

 • redni socialni stiki
 • pripravljenost na nove izzive in učenje
 • pozitivni pogledi staranja
 • smiselne dejavnosti
 • ukvarjanje s težavami

Sprostitev

Pozor: to je zelo pomembno. Preveč naglice in stresa oslabi imunski sistem in lahko vodi v razvoj duševne bolezni.Ravnovesje med napetostjo in sprostitvijo je zelo pomembno!