8 največjih mitov v športu - 2. del

Nadaljujemo z drugim delom seznama največjih mitov v športu.

Mit 9: Tek je bolj učinkovit kot hoja

To ne drži. Seveda ste pri teku v višji coni srčnega utripa. Kljub temu pa ima nordijska hoja številne pozitivne učinke na zdravje. Znižuje krvni tlak in holesterol ter zmanjšuje tveganje za diabetes. S hitro hojo povečujete svojo vdržljivost. Poleg tega, pa je hoja bolj prijazna do kosti kot tek. 

Mit 10: Alkohol se izloča skozi potenje

Ne, ne more se. V kolikor ste spili pregveč, ne bo vadba imela nobenega vpliva na to, kako hitro bo alkohol zapustil vaše telo. Odgovorna za njegovo razgradnjo so namreč jetra. Kljub temu pa se lahko zgodi, da se boste po vadbi počutili bolje, saj šport spodbuja cirkulacijo.

Mit 11: Raztezanje preprečuje poškodbe

Raztezanje po vadbi je odlično! Na ta način boste povečali gibljivost. Vendar pa raztezanje ne preprečuje poškodb, katerih posledica so na primer mišične bolečine. Nikoli ne raztezajte hladnih mišic!  

Mit 12: Starejši ljudje naj se ne ukvarjajo z visoko intenzivnimi športi

Človeško telo je namenjeno aktivnemu življenju. Pri tem starost ne igra nobene vloge. Mišična moč se lahko poveča v vsaki starosti. Seveda, ne boste pri sedemdesetih enako močno kot v mladosti, vendar pa se zato ni potrebno ukvarjati le z nizko intenzivno vadbo. 

Mit 13: Trening hrbtnih mišic preprečuje bolečine v hrbtu

Seveda trening hrbtnih mišic pri bolečinah v hrbtu ne bo škodoval, vendar pa je bolj pomembna vadba trebušnih mišic. Globoke trebušne mišice so namreč odgovorne za pravilno podporo hrbtenice.

Mit 14: Ne ukvarjajte se s športom, če imate osteoartritis 

To lahko storite, če želite poslabšanje osteoartritisa. Zlasti v tem primeru je potrebno biti aktiven, saj bo le tako hrustanec ostal gibljiv in optimalno oskrbljen s krvjo in hranili. 

Mit 15: Počitek je za reve

To je velika napaka. Po treningu telo preprosto potrebuje čas, da se ponovno lahko regenerira. Zato poskrbite za počitek in si vzemite prost dan! v Nasprotnem primeru tvegate preobremenitev, kar lahko vodi do poškodb, pretreniranosti in zmanjšanje moči.

Mit 16: Šport je naporen

Ne drži. V bistvu je ravno to največji mit. Da bi ostali zdravi in fit na dolgi rok, je potrebno biti aktiven. Poleg tega pa redna aktivnost zmanjšuje tveganje za številne bolezni.