8 največjih mitov v športu

Še vedno obstajajo: miti o športu, ki običajno nimajo nobene znanstvene podlage. Predstavljamo vam osem največjih športnih mitov. ​

Mit 1: Tek po asfaltu škodi sklepom

To je mit, ki ni znanstveno potrjen. Tlakovane ceste celo ponujajo številne prednosti. Te so v primerjavi z mnogimi makadamskimi cestami ravne in brez kamenja. Tveganje za padec je veliko manjše in tek bolj sproščen. Zato je za začetnike asfaltna pot bolj primerna. Ker  makedam predstavlja večji izziv, je primeren za bolj izkušene tekače. 

Mit 2: Magnezij pomaga proti mišičnim krčem

Obstajajo študije, ki tej trditvi nasprotujejo. Da bi dosegli opazno razliko, bi morali zaužiti med 400 in 600 mg. S to količino pa so zagotovljene prebavne težave.
Pomanjkanje magnezija je dejansko lahko vzrok mišičnih krčev, zato je v tem primeru smotrna uporaba dodatkov ali z magnezijem bogate hrane za preprečevanje tovrstnih težav. V kolikor pomankanje magnezija ni vzrok krčev, tudi dodatki ne bodo pomagali. 

Mit 3: Športniki so suhi

Na žalost to ne drži. Razlog je preprost: seveda, boste med športom porabili več kalorij, vendar pa morate porabiti več kalorij, kot jih pojeste, sicer se to na teži ne bo poznalo. Če pojeste 1000 kalorij preveč, vam športna aktvnost, pri kateri porabite 500 kalorij, ne bo veliko pomagala. 

Mit 4: Šport preprečuje celulit

Tudi to na žalost ne drži. Od 30. leta starosti naprej se celulit pojavi na štirih od petih žensk, neodvisno ali se ukvarjajo s športom ali ne. Vzroki so predvsem genetske narave. Šport lahko zmanjša izgled celulita, popolnoma preprečiti pa ga ne more (mimogrede, tveganje zvišujejo alkohol, škodljive maščobe, kava in premalo tekočine). 

Mit 5: Izgorevanje maščob začne šele po 30 minutah

Ta izjava vsekakor ne drži. Kurjenje maščob se začne takoj, kar je povsem logično. Mišice za svoje delovanje potrebujejo gorivo, zato ogljikovi hidrati in maščobe začnejo izgorevati na začetku. 

Mit 6: Šport škodi hrbtenici

Tudi ta izjava ni točna. Gibanje stimulira krvni obtok, kar je pomembno za medvretenčne ploščice, ki se na ta način oskrbijo s hranilnimi snovmi. Zaradi pomanjkanja gibanja pa lahko postanejo porozne. Gibanje in šport sta bistvenega pomena za zdravo hrbtenico.

Mit 7: Nekadilci so v boljši kondiciji

Ne drži. Kajenje negativno vpliva na delovanje pljuč in je izredno škodljivo. Kljub temu pa pa so kadilci, ki se redno ukvarjajo s športom, običajno v boljši kondiciji, kot nekadilci, ki se s športom ne ukvarjajo. 

Mit 8: Šport pretvarja maščobo v mišice

To bi bilo super, na žalost pa tudi to ne drži. Maščobno tkivo in mišice sta dva popolnoma različna pojma. Telo maščobe ne more pretvoriti v mišico. Maščoba se med športom izgublja, hkrati pa se zgradijo mišice. To najlažje dosežemo s kombinacijo moči in vzdržljivosti. 

Naslednji teden nadaljujemo z 2. delom.