Šport vpliva na naše gene

Konec je izgovorov za vse oboževalce kavča. Vsi vemo, da je šport zdrav. Vendar pa redna vadba vpliva tud na naš DNK in deluje na molekuralni ravni. ​

V zadnjih letih so s študijami naših genov prišli do novih spoznanj. Pojavile so se nove raziskovalne smeri, ki preučujejo vse bolj sprecifična področja naše DNK.  Prve ugotovitve so osupljive. Človek ni suženj svojih genov, ampak nanje lahko celo vpliva, na primer s športom. 

TelomerI - zaščitni pokrovi DNA

Konce kromosomov imenujemo telomeri. Te ščitijo naš DNK, vendar pa pri dolgoročni uporabi na žalost oslabijo. Klub temu, da se do neke mere obnavljajo, obnova ni dobra. 

Krajši kot so telomeri, bolj ovirajo celice. Ko ne delujejo več pravilno, se pojavijo bolezi.  

Danes vemo, da glavni vzrok smrti ni v genih, vendar je ga mogoče najti v načinu življenja. Testi so potrdili, da imajo športniki daljše telomere kot ljudje, ki se s športom ne ukvarjajo. Število celic zato manj zmanjšuje, lahko bi rekli, da ostajajo mlajše. Rek "Šport nas ohranja mlade" tako spet drži, le da tokrat na veliko nižji ravni. Zdi se, da tudi pravilna prehrana pomembno vpliva na dolžino telomerjev. 

Epigenetika - spremembe izraženih genov 

Toda šport zmore še veliko več. Drugo novo področje raziskav je epigenetika. Ukvarja se z učinki načina življenja na naše gene. Ste že ugotovili, da način življenja vpliva na epigenetske mehanizme regulacije? Preprosto povedano, to pomeni, da življenjski slog omogoča izklop in vklop posameznih genov. 

To omogoča ljudem, ki imajo močno genetsko nagnjenost k debelosti, normalno težo. To potrjuje ameriška študija "gena odgovornega za debelost", opravljena med Amiši. Zaradi njihovega načina življenja (Amiši iz verskih razlogov ne uporabljajo strojev) je bilo delovanje gena onemogočeno. 

Zato je le na vas, da naredite nekaj zase! Tudi če v sebi nosite "gen za debelost" to ni konec. Ukvarjajte se s športom, živite zdravo, imejte se radi in ne boste imeli nobenih težav. 

Ste se odločili, da začnete zdaj? Bi radi naredili nekaj dobrega za vaše telo in pozitivno vplivali na vaše gene? Nekaj nasvetov boste našli tukaj: Notranji glas - veliki sovražnik?