Šport s psom

Zakaj ne bi v športnih aktivnostih uživali skupaj z najboljšim človekovim prijateljem? S tem boste pridobili vi in vaš pes: zdravje in poglobljen odnos med vama. ​

Položaj psa se je v zadnjih nekaj stoletjih močno spremenil. Prej so bili psi predvsem orodje za lov in varovanje, sedaj pa so člani družine s katerimi preživljamo svoj prosti čas. Na žalost njihova energija pogosto ostane neizkoriščena. Pomanjkanje telesne aktivnosti pa vodi v nastanek bolezni. Psi, ki nimajo zadosti gibanja pa lahko postanejo tudi agresivni.  

Če se ukvarjate s športom, preprosto vzemite psa s seboj. Skupaj bosta preživela več časa in naredila nekaj dobrega za svoje zdravje.  

Na kaj je treba paziti

  • Ni vsak pes primeren za vse športe. Ne obstaja temeljno pravilo, vendar je logično, da kratkonoge pasme niso primerne za vzdržljivostne športe. 

  • Preverite v kakšni formi je vaš pes in le temu ustrezno prilagodite intenzivnost treninga. 

  • Ker je vsak pes je drugačen, bi morali upoštevati njegove osebne želje. Ima vaš pes kaj posebej rad?  

  • Psa naj pregleda veterinar. Kardiovaskularni sistem in sklepi morajo biti zdravi! Prav tako boste na podlagi pregleda vedeli, česa ne počnite in na podlagi pregleda izberite šport, v nasproten primeru lahko prevelik športni napor povzroči zdravstvene težave. 

  • V kolikor se želite rekreirati skupaj s psom, vas mora pes ubogati. Poleg tega je zažejeno, da vas uboga tudi , ko ni na povodcu. Na začetku vsekakor priporočamo, da uporabljate povodec, da začneta v skupnem ritmu. Ko sta osvojila skupen tempo pa lahko uporabo povodca opustite. 

  • Psi imajo še večje težave z vročino, kot ljudje. Zato nikoli ne trenirjte pri visokih temperaturah, svojemu psu pa vedno zagotovite ustrezen počitek in zadostno količino vode. 

Nekaj ​​predlogov za izbiro športa

Dogging

Ta izraz ne pomeni nič drugega kot jogging s psom. Tovrstna vadba je enostavna, sej ne potrebujete praktično ničesar. Žal pa ni vsaka pasma primerna za tek. Mopsa na primer, ne smemo preobremenjevati. 

Tečemo  lahko le z odraslimi psi, vedno pa začnemo počasi. Pomembno je, da pes teče ob vas in da vas uboga. Bodite pozorni kakšno podlago izberete. Mehke podlage, kot so travnik ali gozdne poti, so bojše za sklepe. 

Rolanje, kolesarjenje, hoja

Pomembno je, da pes uboga vaše ukaze. Še posebej pri kolesarjeju in rolanju, kjer lahko pride do resnih poškodb. Obstajajo posebni povodci za kolesarjenje, ki so zelo fleksibilni in zato zmanjšajo nevarnost nesreče. 

Plavanje

Plavanje je najboljši šport za krepitev mišic in vzdržljivosti, brez obremenitve sklepov. Nekatere pasme kot so prinašalci, že po naravi obožujejo plavanje. Kot pri vsem ostalem, tudi s plavanjem začnite postopoma. 

Nogomet

Nekateri psi se z nogometom odlično zabavajo. Za manjše pasme in starejše pse, izberite drug šport. Starejšim psom nogomet običajno ni zabaven saj se ne morejo več premikati tako hitro. 

Lahko uporabite običajno žogo za nogomet ali kupite posebno žogo za pse. 

Tek na smučeh

Pozimi večina od zgoraj navedenih športov ni mogoča. Če živite na območju z veliko snega, lahko skupaj preizkusita tek na smučeh. Pomembno je, da je vaš pes ob nogi in je poslušen. Običajno je tek ob smučeh za pse zdrav. Vendar pa ne pozabite na zaščito tačk. Zaščitite jih z mazilom ali posebnimi čeveljci. Če niste prepričani ali je vadba zdrava za vašega psa, se posvetujte z veterinarjem.