5 načinov za obnovitev črevesne flore po jemanju antibiotikov

5 načinov za obnovitev črevesne flore po jemanju antibiotikov

Antibiotiki so zdravila, ki nam jih zdravniki pogosto predpišejo, ko smo bolni. Razlog je preprost: z njim se uspešno zdravijo številne bakterijske okužbe. Vendar pa antibiotiki ne ubije le "slabih" bakterij, zaradi katerih smo zboleli, ampak tudi številne "dobre". Prizadete so tudi neštete bakterije, ki počivajo v našem črevesju, krepijo naš imunski sistem in nam pomagajo pri prebavi - še posebej, če črevesno floro že moti enostranska ali nezdrava prehrana.

Posledično lahko jemanje antibiotikov povzroči številne zdravstvene težave - od slabega spanca in prebavnih motenj do oslabljenega imunskega sistema ali težav s kožo. Da do njih sploh ne bi prišlo ali da bi le-te hitro izginile, upoštevajte naslednjih pet točk, s čimer boste črevesno floro vrnili v ravnovesje:

1. Jejte juho

Juha (s kostmi) vsebuje različne hranilne snovi, vključno z esencialnimi aminokislinami in minerali. V njej se nahajajo tudi koristne beljakovine glutamin, ki kot so pokazale študije podpirajo delovanje prebavil.

2. Jejte fermentirano hrano

Fermentirana živila vsebujejo različne bakterije, ki podpirajo zdravje črevesja. Zato je po uživanju antibiotikov dobro jesti več fermentirane hrane. Na ta način dobite ponovno dobite v črevesje "dobre" bakterije. Torej jejte veliko jogurta, kefirja, kislega zelja, kisle zelenjave ter kombuča, miso, tempeh, natto in kimchi izdelkov - če naštejemo le nekatere. Vsa ta živila vsebujejo aktivne bakterijske kulture, ki pomagajo uravnotežiti črevesno floro.

3. Sprostite se

Vaše razpoloženje in raven stresa vplivata na vaše zdravje bolj, kot se na splošno domneva. Kot so pokazale študije, stres spodbuja rast "slabih" bakterijskih sevov, kar posledično zmanjšuje raznolikost mikrobioma v črevesju in ima tako negativen učinek. Poskrbite za več sprostitve v vsakdanjem življenju. V veliko pomoč so vam lahko tudi redne sprostitvene vaje.

4. Jejte več vlaknin

Probiotične bakterije v prebavnem sistemu za razmnoževanje potrebujejo ustrezno prehrano, saj se večina prehranjuje z vlakninami. Te najdemo v številnih naravnih živilih, kot so: jabolka, artičoke, banane, česen, por, šparglji, polnozrnati izdelki ali čebula.

5. Preizkusite prehranska dopolnila

Po zdravljenju z antibiotiki lahko traja nekaj časa, da črevesna flora ponovno vzpostavi ravnovesje. Probiotična prehranska dopolnila, ki se jemljejo poleg štirih opisanih točk, lahko pospešijo ta proces.

Črevesno zdravje obnovljeno

Ob bakterijskih okužbah patogeni mikrobi običajno odmrejo po zdravljenju z antibiotiki. Ker pa antibiotiki močno vplivajo tudi na črevesno floro, je po zdravljenju z njimi zanjo potrebno ustrezno poskrbeti. V pomoč vam je lahko pet zgoraj navedenih točk, s katerimi kar najhitreje vzpostavite ponovno ravnovesje črevesne flore.