Okrepite imunski sistem s pravilno prehrano

Nekateri ljudje so neprestano bolni. Prehlad sledi en za drugim. Razlog za to je šibak imunski sistem.

Kako dobro ali slabo naš obrambni sistem deluje, je odvisno od različnih dejavnikov. Pomembno vlogo pa igra prehrana. 
Ne moremo reči na splošno, da je določeno živilo posebej dobro za imunski sistem. Gre za kombinacijo ralzičnih snovi, s katerimi se najlažje oskrbimo z uravnoteženo, celovito in zdravo prehrano.

Pomembne snovi za imunski sistem

Ko enkrat zbolimo, nam žal zdrava hrana ne pomaga preveč. Zato je preventivna krepitev imunskega sistema najbolši začetek. Da bi naš obrambni sistem dobro deloval, potrebuje vrsto razlinih hranilnih snovi, ki jih najdemo v različnih živilih. Ta vključujejo:  

 • Beljakovine: to so sestavine protiteles in drugih aktivnih sestavin obrambnega sistema.
 • Maščobe prav tako vplivajo na imunski sistem.
 • Vitamini: klasika. Bolj kot je naš jedilnik raznolik, varnejši smo pred obolenji. Kot antioksidanti, vitamini ščitijo naše telo pred prostimi radikali.
 • Minerali in elementi v sledovih: Posebno naj izpostavimo cink in selen, a tudi drugi minerali in elementi v sledovih pozitivno vplivajo na naše obrambne sile. 
 • Sekundarne rastlinske snovi: Le malo ljudi ve, da so te snovi zelo pomembne za naš imunski sistem. Doslej poznamo približno 30.000 različnih sekundarnih rastlinskih snovi, med katerimi so na primer flavonoidi, polifenoli in antociani. Pozitivni učinki teh snovi na človeško telo so zelo raznoliki, kar ni presenetljivo, glede na to koliko jih je. Mnoge od njih so dobre za naš imunski sistem in pomagajo v boju proti virusom in bakterijam. Sekundarne rastlinske snovi, Kot že ime samo pove, sekundarne rastlinske snovi najdemo le v rastlinskih živilih. Najdemo jih v sadju, zelenjavi, stročnicah, žitaricah, semenih, oreščkih in čaju in kavi

Kaj je pomembno

Pomembno je kaj, kako pogosto in koliko česa pojemo. Pojav številnih bolezni je odvisen predvsem od naših prehranjevalnih navad in našega načina življenja.

Od vrste hrane, ki jo zaužijemo, je odvisen zaščitni učinek na naše telo. Pomembna je oskrba z raznovrstnimi snovmi, saj le medsebojno delovanje različnih snovi vodi k najboljšem učinku. Ni tako pomembna skupna količina potrebnih snovi, kot uravnotežen vnos vseh hranil, saj le sinergijsko delovanje vodi do pozitivnih rezultatov.

Ukrepi

Najbolj učinkovit pristop je zdrava prehrane in aktivni življenjski slog hkrati. Redna vadba in šport še dodatno okrepi imunski sistem.
Vendar pa samo kratkoročne spremembe ne zadostujejo, saj nimajo dolgoročnih učinkov, ki preprečujejo bolezni. Zato ne pomaga, ko spijete liter sveže stisnjenega pomarančnega soka, da bi preprečili prehlad. Samo redna in uravnotežena prehrana vodi do cilja.

Zakaj je uravnotežena prehrana pomembna

Uravnotežena prehrana ohranja zdravje. Pomaga, da v telesu ne prihaja do pomanjkanja pomembnih snovi.
Kot smo že omenili, pa ne gre za količino. 

Kombinacija visoko kakovostnih hranil.
Najbolje je uživati živila, ki imajo ustrezno razmerje maščobnih kislin, enostavne in kompleksne ogljikove hidrate in ustrezno kombinacijo proteinskih-amino kislin. Če se to sliši preveč zapleteno, se lahko orientirate po glavnih prehranskih priporočilih: 

 • veliko sadja in zelenjave
 • veliko integriranih izdelkov
 • manj mlečnih izdelkov
 • manj mesa
 • manj sladkorja
 • brez industrijsko močno predelanih živil