Strategije nadzora apetita

Strategije nadzora apetita

Ljudje enostavno jemo preveč. Za to obstaja veliko razlogov: preveč okusna jed, da bi se lahko ustavili, navada iz otroštva, da je potrebno pojesti vse, gledanje v pametni telefon ali televizijo med obrokom, ter posledično preusmerjanje pozornosti.

Vsaj eno izmed naštetih stvari je doživel že vsak izmed nas, dokler se to dogaja le občasno, ni razloga za skrb. Lahko pa se pojavi težava, v kolikor se to dogaja redno. Pripravili smo vam nekaj strategij, ki jih lahko uporabimo, da se temu izognemo:

Jejte počasi

Začenjamo z glavnim spoznanjem in preprostim nasvetom, kako izogniti prenajedanju. Jejte počasi! Potrebno je namreč nekaj časa, da zaznamo občutek sitosti, običajno med deset in trideset minutami. Zato se pogosto zgodi, da jemo več, kot potrebujemo. Hitreje jemo, bolj se nagibamo k prenajedanju.

Rešitev:: vsak ugriz prežvečite tridesetkrat. S to preprosto strategijo jemo počasneje in naš želodec ima več časa, da našim možganom pove, da je poln. Poleg tega lahko dlje uživate hrani, če greste počasi.

Jejte, če niste lačni

Gre za zelo preprosto strategijo, ki temelji na predpostavki, da pojemo preveč, ko smo res lačni. Prekomerno prehranjevanje povečuje raven insulina, ki po obdobju utrujenosti hitro povzroči ponovno lakoto, kjer se lahko zopet zaužije preveč hrane.

Da bi preprečili ta začaran cikel, pojejte nekja, tudi ko niste lačni, oziroma ste le rahlo lačni. Torej jejte manj in pojejte počasneje.

Voda namesto sode in sokov

Ali ste vedeli, da blaga dehidracija v telesu povzroča občutek, ki je naključno podoben občutku lakote? Zato je nujno, da vedno popujemo dovolj, najboljše vodo. Tekoče kalorije v obliki sokov ali brezalkoholnih pijač ne nasitijo in samo povečajo raven inzulina.

Priporočamo, da spijete vsaj 1,5 litra na dan. Če spijete kozarec vode približno 20 minut pred obrokom, to zavira apetit.

Majhna (brezokusna) malica med obroki

Ideja te strategije je preprosta: če med obroki pojeste manjši prigrizek, boste kasneje manj lačni. Najbolj primerna za to je žlica olivnega olja ali nekaj nesoljenih mandljev. Osnovna ideja tega je, da olajša povezavo med okusom in kalorijami in ureja sproščanje hormona za lakoto - grelina.

Da bi ta taktika delovala, mora biti prigrizek resnično brez okusa in blag. Poleg tega eno uro pred in po prigrizku pijte le vodo.

Ne pozabite na začimbe

Mnogi ljudje ne marajo nesladkanih pijač in hrane, ker so brez okusa. S pravimi začimbami (in res jih je veliko) boste dosegli okus tudi brez sladkorja. Dobra ideja je na primer cimet. Ta daje vsaki jedi sladkasto noto brez dodatnih kalorij. Prav tako gre odlično skupaj s smoothiji in celo kavo. Druga ideja je kis. Majhna količina v vodo, bo izboljšala njen okus.

To so nasveti za nadzor apetita. Poskusite jih in uporabite taktike, ki vam najbolj ustrezajo. Naj bo apetit ponovno pod nadzorom!