Kako premagati težave z odlašanjem

Kako premagati težave z odlašanjem

Storite tisto, kar je pomembno že danes.

Odlašanje, imenovano tudi prokrastinacija, obstaja vse od obstoja človeštva. Vsakdo ima lahko težave z odlašanjem in izogibanjem pomembnim stvarem.

Hkrati obstajajo trenutki, v katerih smo produktivni in prinašajo nekaj napredka, povsem zadovoljivi. Cilj morajo zato postati te trenutki.

Kaj je prokrastinacija?

Ta izraz pomeni odlaganje ene ali več nalog. Ima torej moč, da nas zadržuje, da ne delamo stvari, ki jih imamo v mislih.

Postavlja se vprašanje, zakaj sploh to počnemo? V psihologiji obstaja koncept nedoslednosti časa. Navaja, da človeški možgani vrednotijo večjo nagrado kot prihodnje nagrade. Vsi cilji, ki smo si jih zastavili, so v prihodnosti. Ampak lahko naredimo samo nekaj tukaj in zdaj. Torej, če pride trenutek, ko se moramo odločiti, smo vedno v sedanjosti, prihodnost pa je še daleč. Zato možgani izberejo možnost, ki v tistem trenutku prinaša zadovoljstvo.

Vsak človek si na primer v prihodnosti želi vitko, dobro natrenirano, vendar sedajni jaz želi kos torte.

Pravi problem

Veliko problem z odlašanjem je, da delo ni opravljeno. Ko pridete do točke, ko opravljate delo, hitro ugotovite, da so bile skrbi, ter občutek krivde, ki ste jih občutili, pred tem, slabši od energije, ki ste jo vložili v delo. Problem ni v tem, da bi delo opravili, ampak začeli z njim.

Če želimo odpraviti z odlašanjem, moramo čim bolj olajšati začetek.

Kako ustaviti odlašanje

Obstaja veliko načinov za premagovanje odlašanja. Tukaj sta dva preprosta ukrepa, ki prinašata dobre rezultate:

Gre za nagrajevanje, ko delamo, in takojšnje posledice, če ne.

Če nam uspe, do "nagrade", ki so na dolgi rok dobre za nas, se lažje izognemo odlašanju. Dobra strategija za to je povezovanje skušnjav. Dolgoročno združite nekaj, kar je dobro za vas, z nečim, kar takoj občutite kot dobro. Preprost primer bi bil, da med gledanjem svoje najljubše serije, sedite na sobnem kolesu in vadite. Tako združujemo šport, ki je dolgoročno koristen za naše zdravje, s kratkoročno nagrado - da gledamo našo najljubšo serijo.

Posledico so lahko takojšnje ali kasnejše. Gre za enostavno povečevanje posledic odlašanja. Če preskočimo trening, to ne spremeni našega živlenja. Naše zdravje ne trpi nenadoma, posledice pa so vidne šele po tednih nedejavnosti

Enostaven način za dosledno vadbo je lahko tudi, da poiščete prijatelja, s katerim vedno trenirate ob istem času. Trening boste težje izpustili, saj bodo posledice takojšnje, izpadli boste kot nezanesljiv partner, še posebej, če ste se za vadbo že dogovorili.

Zaključek

Odlašanje je najbolje premagati z načrtovanjem vnaprej. Zato uporabite samo ti dve strategiji in videli boste, da odlašate čedalje manj. Kaj še čakate? Začnite zdaj. Ali bi tudi to radi odložili na jutri? ;-)