Gobe ​​za več dobrega počutja

Gobe ​​so izredno fascinante. Ne uvrščamo jih niti med rastline, niti med živali. Spadaja v edinstveno skupino gljiv. V naravi pomagajo pri razpadu organskega meteriala, ključno vlogo igraja tudi pri dobavi hranil drevesom. Poleg tega pa že dolgo vplivajo na življenja ljudi.  

Glive proizvajajo sekundarne metabolitne spojine, ki jih uporabljajo proti bakterijam. Sedaj široko znan primer je penicilin (ki ga proizvajajo nekatere glive), ki je ohranil na milijone življenj. Zdravilni učinki gliv so v tradicionalni kitajski medicini vprašaje že več tisočletij. V Evropi pa so zdravilni učinki posameznih gljiv, zahvaljujoč samostanski medicini, znani že tisočletja. Že takrat so raziskali in študirali njihove učinke. 

Na žalost so se ta znanja po Evropi s časom skoraj izgubila. Počasi pa se ponovno obnavljajo. Danes se sodobna medicina intenzivno ukvarja s sestavinah gliv. Tako imenovane zdravilne gobe se na splošno dobro absorbirajo v človeško telo. V tradicionalni kitajski medicini, pa jih že dolgo uporabljajo za profilaktično zdravljenje ali za podporo lastnega zdravja.

Metode predelave se sčasoma niso spremenile. Najprej se gobe posuši in nato dobro zmelje. Prašek, ki se na takšen način pridobi, služi kot osnova za različne izdelke. Med najbolj znane zdravilne gobe danes uvrščamo reishi, shiitake in hericium. 

Na Kitajskem, reishi imenujejo tudi  "božanska goba nesmrtnosti", vendar pa je ne najdemo le na Kitajski in Japonski, ampak tudi v Evropi. Reishi ima širok razpon barv, od rjave do rumenkaste, med rastjo pa lahko prevzame nenavadne oblike. Uporablja se v obliki čajnev, ekstraktov in kapsul.  

Shiitake spadajo med najpogosteje gojene gobe na svetu. Imajo značileni okus imenovan umami. Umami (nekateri ga poimenujejo mesni okus) je peti, uradno priznan zaznan okus poleg sladkega, kislega, slanega in grenkega. Hranilna vrednost Shiitak je visoka, saj vsebuje beljakovine, vlaknine, minerale in vitamine.

Hericium je znana tudi kot gobe z opičjo glavo. Je odličnega in posebnega okusa.  Razširjena je po Evropi, vendar pa je precej redka. V Aziji je ta goba specialiteta. Hericium je kremasto bele do bledo rožnate barve in vsebuje vseh osem esencialnih aminokislin in veliko mineralov.