Fitnes aplikacije: tehnični pomočniki za vsakogar

Danes si težko predstavljamo življenje brez njih. Govorimo o fitnes aplikacijah. V času pametnih telefonov, je njihova uporaba še kako smiselna, saj nas lahko dodatno motivirajo in zabavajo. Zaradi številčne ponudbe pa se lahko hitro izgubimo. Da vam bo lažje, smo vam pripravili nekaj priporočil.

Kljub temu pa je potrebna previdnost. Področje prehrane in zmanjševanja kalorij, zahteva posebno pozornost. Sledenje vajam, ki jih nekatere aplikacije prikazujejo s slikami, pa vas lahko hitro spravi v napačen položaj.  

Pridobite si dodatne informacije in strokovna navodila in nikakor slepo ne zaupajte vsem aplikacijam. 

Poleg tega, so nekatere aplikacije lačne podatkov. To lahko hitro postane nočna mora vsem, ki cenite zasebnost. Nekatere aplikacije so pravzaprav oglasi, ker je lahko prav tako nadležno. 

Predstavljamo vam nekaj premium aplikacij iz treh različnih področij.

Dietetične aplikacije

MyFitnessPal

Klasičen števec kalorij, ki pomaga pri izgubi teže. S pomočjo baze podatkov, ki vsebuje več kot pet milijonov živil, lahko kalkulirate svoje obroke. Vključuje pa lahko tudi treninge. Za že pripravljeno hrano, ima vgrajen optični bralnik črtne kode, kjer enostavno s skeniranjem vnesete kaj ste zaužili. Aplikacija ne zaznava samo kalorij, temveč tudi beljakovine, maščobe, sladkorj, itd. Ob koncu dneva imate tako  dober pregled nad vsem, kar ste jedli. Za dodatno motivacijo pa poskrbi celovita analiza z grafi in definiranjem svojih ciljev. 

Aplikacija je na voljo brezplačno.

Weight Watchers Mobile

Program za hujšanje je sedaj na voljo tudi kot aplikacija. Aplikacija ponuja številne recepte, ki so posodobljeni vsak teden in nasvete glede pravilne prehrane. Za dodatno motivacijo je mogoče najti zgodbe o uspehu drugih uporabnikov. Na voljo je tudi funkcija dnevnika izgube teže. 

Aplikacija je namenjena predvsem ljudem, ki so že udeleženi v spletnem programu Weight Watchers, kajti le tako boste dobili dostop do vseh funkcij.

V nasprotnem primeru je aplikacija na voljo brezplačno.

Aplikacije za vzdržljivostne športne navdušence.

Runtastic

Ta aplikacija je zasnovana posebej za tekaške navdušence. S pomočjo GPS lahko določite razdalijo, trajanje in porabo kalorij. Obstaja več možnosti statistike in funkcija lastne glasbe imenovana PowerSong. Rezultati treninga se lahko delijo neposredno na družabnih omrežjih.

Runtastic se lahko uporablja tudi za druge športe, kot so npr vožnja s kolesom, jahanje in smučanje v ostalih ponujenih različicah. Aplikacija je na voljo brezplačno, na voljo pa je tudi plačljiva profesionalna izvedba.

Runkeeper

Runkeeper deluje v kombinaciji z GPS in omogoča poglobljeno analizo. Podatki se lahko dolgoročno shranijo na spletni strani, kjer lahko sledite napredku treninga tudi v daljših časovnih obdobjih. Poleg tega lahko nastavite sami cilje. Praktično.

Osnovna različica aplikacije je na voljo brezplačno, plačljiva različica pa ponuja nekaj premišljenih dodatnih funkcij.

Adidas miCoach

Ta aplikacija neke vrste osebni trener teka. Z GPS-om in pomočjo avdio coachinga aplikacija deluje v času, ko ste v različnih fazah treninga. Faze si izberete pred vsakim različnim načinom treninga. Na ta način lahko učinkovito trenirate vzdržljivost in hitrost. Aplikacija vam sporoči, kdaj je čas za nakup novih tekaških copat. Praktično.  

Poleg tega ponuja približno 400 vaj za moč in stabilizacijo.

Aplikacija je na voljo brezplačno.

Na koncu pa nekaj pozornosti namenjamo aplikacijam, ki nadomeščajo osebne trenerje

FitnessBuilder Plus

Ta aplikacija vključuje več kot 750 različnih vrst vadb. Te segajo vse od joge pa do boot camp treninga. Tako je skoraj nemogoče, da nebi našli enega, ki ustreza vašim interesom. Če predlagani treningi niso dovolj, lahko sestavite svoje (s slikami in video posnetki). Lahko jih tudi natisnete v obliki PDF. 

Ta aplikacija se lahko uporabljajo brezplačno, čeprav je njena polno funkcionalnost uporabna šele v zakupljeni različici. 

Freeletics

Novi fitnes trend Freeletics postaja vse bolj priljubljen in že predstavlja revolucijo osebnega fitnes. Vaje sledijo načelom funkcionalnega treninga. Na ta način trenirate celo telo. 

Trening, z video nasveti, je idealen tako za začetnike kot tudi dobro pripravljene športnike. Obstaja več kot 700 video posnetkov z različnimi variacijami vaj,itd. Monotonih vadb, ki so enake za vse, ne bi smeli plačevati. Freeletics je bila sprva le aplikaicja, zdaj pa je na voljo tudi posebna spletna stran in vse skupaj postaja velika skupnost. 

Aplikacija je na voljo brezplačno, vendar pa jih je mogoče z nakupom dostopati do dodatnih funkcij. 

Nike + Training Club

Ta aplikacija nudi več kot 100 treningov, ki so bili razviti s pomočjo trenerjev. To omogoče vadbo vsem, ki želijo postati bolj fit, lahko pa jo uporabljajo tudi tisti, ki želijo izgubiti težo. S funkcijami lahko pritegnete prijatelje, po treningu naredite fotografijo in jo delite. Ta aplikacija predstavlja neke vrste socialno športno mrežo.

Aplikacija ima velik nabor funkcij in je brezplačna.