Matcha - zdrav, pomirjujoč stimulant

Matcha je eden izmed najboljših in najdražjih čajev na svetu. Odgovorna za to je zapletena priprava. V zadnjem času veliko slišimo o njegovih koristi za zdravje. Kaj je res na tem? 

Izvor Matche

Zgodovina Matche in njegove posebne priprave, se začne že v 6. stoletju na Kitajskem. Čaj je bil v uporabi kot zdravilna rastlina, zato so se listi, kot je bilo običajno za zdravilne rastline, posušili in nato zmleli v fin prah. 

V 12. stoletju so menihi prenesli nekaj čaja na Japonsko. Tudi tam je ta vrsta čaja hitro postala priljubljena, medtem pa je njegova uporaba na Kitajskem potonila. V 16. stoletju se je obred spet razvil. Tudi danes je tradicionalna priprava znak izobraženosti in kulture življenja visoko industrializirane Japonske. 

Kako se Matcha prideluje?

Za proizvodnjo Matche, veljajo naslednje značilnosti. Pridelava je zelo draga, kar se odraža v visoki ceni kakovostnega čaja v prahu. Prva posebnost pridelave je, da rastline za nekaj časa pred pobiranjem pokrijejo. Ta proces poskrbi za večjo koncentracijo sestavin in dozorevanje. Oboje se odraža v dramatičnem povečanju kakovosti. 

Po obiranju se liste posuši. Nato se jih zdrobi in odstrani stebla in listne žile. Preostal del listov se z granitnim mlinom zmelje v fin prah. Tradicionalni granitni mlini so narejeni za posebej fino mletje. Za 30g prahu mlin potrebuje približno eno uro.  

Danes se Matcha je v glavnem proizvaja na Japonskem in Kitajskem.

Pravilno skladiščenje za optimalen okus

Z mletjem surovin, se njihova površina poveča. Če čaj v prahu ni pravlno shranjen, se ne bo obdržal dolgo. Največji sovražnik Matche je kisik. Zato je priporočljivo, da ga shranjujete v hladilniku v nepredušnem pakiranju. Takšen način upočasnjuje oksidacijske procese in podaljšuje življenjsko dobo. Čeprav boste zaradi odličnega okusa, ki je rahlo kiselkast, vendar ni grenak, kremast in včasih celo oreščkast ali saden, to specialiteto hitro porabili.  

Zdravstveni vidiki

Zeleni čaj na splošno ščiti pred sladkorno boleznijo in rakom. Snov, ki je za to odgoorna imenujemo epigalokatehin galat (EGCG). Matcha čaj po ocenah znanstvenikov na univerzi v Koloradu, vsebuje trikrat več EGCG, kot ga vsebujejo ostali zeleni čaji. 

Uživanje Matche po jedi lahko prepoloviti povišanje krvnega sladkorja, ki sledi zaužitju škrobnatih obrokov in hkrati pospešuje prebavo.

Zeleni prah vsebuje tudi številne druge fitokemikalije in veliko vitaminov.

Matcha je tudi stimulans, vendar ne živčni, kot je lahko kava. Spodbuja koncentracijo in reakcijsko sposobnost. Razvija pa tudi sproščujoč učinek in dviga razpoloženje.

Pravilna priprava

Gram do 2 grama praška prelijemo z vročo vodo (okoli 80 stopinj). Nato čaj s tradicionalno bambusovo metlico mešamo, dokler se na površini ne tvori zelena pena. Več kot je pene, bolj je čaj uspel.