Šport pozimi: brez težav!

Šport je zabaven. Aktivni ljudje zlahka prenesejo nizke zunanje temperature. Da pa bo tudi športanje pozimi zabavno, je potrebno upoštevati nekaj nasvetov.

Kateri športi?

V zelo mrzli zimi se ne prilega noben šport. Temperature okoli ledišča pa so primerne za vzdržljivostne športe z enakomerno obremenitvijo. Posledica tega je, da je dihanje počasnejše in nekoliko bolj plosko, kar razbremeni pljuča. Za ta namen so primerni tek na smučeh, pohodništvo, tek in hoja.

Izogibajte se v zimskih športov z intenzivnimi intervali in hitrim tempom.

Če bi se radi vozili s kolesom, imejte v mislih vetrovnosti učinek. Zaradi vetra je lahko zaznava temperature popolnoma drugačna. Hitro se lahko zgodi, da bo pri minus 10 stopinjah, učinek minust 30.

Pravilna obleka naredi razliko

Telesna dejavnost v zimskih temperaturah potrebuje primerna oblačila. Nepogrešljivo je funkcionalno perilo, ki vlago transportira navzven. Tako se telo ne bo ohladilo tako hitro.

Ne pozabite tudi na ''načelo čebule''. Uporabite več plasti. Vendar pa je kroženje zraka med posameznimi oblačili zelo pomembno. V nasprotnem primeru, para ne more izhlapeti in oblačila so mokra. V tem primeru je bombaž najslabša izbira, saj tekočino vpija. Vrhnja plast mora biti odporna na veter, hkrati pa naj še vedno diha.

Ne uporabite pa preveč plasti, saj vam bo postalo prevroče.

Ker v zimskih mesecih tema nastopi zelo zgodaj, uporabljajte odsevnike in baterije. Tako vas bodo tudi ostali udeleženci v prometu hitreje opazili.

Uporabljajte pokrivalo in rokavice (ki dihajo). Skozi glavo lahko izgubimo približno 40% toplote. Če poleg snega sije sonce, ne pozabite tudi na sončna očala, ki bodo preprečila bleščanje in solzenje zaradi vetra.

Če ste si želeli en krog s kolesom, je vredno razmisliti o ustrezni opremi. 

Pravilno dihanje

Hladnejši kot je zrak, bolj pomembno pravilno dihanje. V nasprotnem primeru se sluznica ohladi in izsuši.

Vdihnite skozi vas nos. Tako boste zrak enakomerno segreli, navlažili in filtrirani (bakterije in umazanijo), kar je manjše breme za pljuča. Izdihnite skozi usta.

Če je zunaj okoli minus 10 stopinj, pripročamo dodatno zaščito okoli ust, naprimer šal ali krpo. .

Pri okoli minus 20 stopinj Celzija, bo odpovedana tudi mednarodna smučarska dirka. Pri tej temperaturi je zrak tako mrzel, da ga ne moremo dovolj segreti. Predstavlja ekstremno obremenitev za pljuča. Pri tako hladnih temperaturah, ne boste zase storili nič dobrega.  

Pravilno ogrevanje in kratko treniranje

V zimskem času, je zelo pomembno, da se pred vadbo pravilno ogrejete. Zaradi mraza to traja veliko dlje, kar povečuje nevarnost poškodb.

Tudi po ogrevanje, ne smete prehitro začeti.

Ker se telo pozimi hitro ohladi, ne počivajte predolgo. Bolje je, da trenirate pogosto, a krajše.

Po treningu

Najpomembnejše je, da se takoj spreoblečete v suha oblačila. Boljše 20 sekund brez oblačil v mrazu kot 15 minut z mokro obleko v avtu.

Raztezajte se na toplem, najboljše doma. Boljše bo če boste raztezanje ponovili večkrat, kot, da bi se raztezali v mrazu z mokrimi oblačili. 

Dovolj pijte

Ne pozabite piti pred in po vadbi. V zimskem času čutimo manjši občutek žeje, vendar pa je zadostna količina tekočine še kako pomembna.