Dietni miti na preizkušnji

O nobeni drugi temi ne kroži toliko mitov in različnih mnenj, kot o prehrani. Veliko trditev je plod starodavnih spoznanj. Vendar, ali so ta spoznanja res vedno pravilna? Samo zato, ker so nam o tem govorili že stari starši, ni nujno res. Oglejmo si nekaj teh trditev. Skupaj smo preverili ali držijo ali ne.

Vitamini so zdravi, čim več, tem bolj!

Vitamini dejansko so zdravi. O tem ni nobene razprave! Vendar pa z njimi nikakor ne smete pretiravati. Že Paracelsus je rekel: ''vse je strup in nič ni neškodljivo, samo odmerek loči zdravilo od strupa.''

Preveliki odmerki lahko povzročijo resne težave. To velja zlasti za skupino v maščobi topnih vitaminov (A, D, E, K). V raziskavah so ugotovili, da lahko konstantno prevelik odmerek teh vitaminov poveča tveganje za razvoj določenih vrst raka.

Špinača se ne sme pogreti

To je odvisno od tega, kako je špinača shranjena. Če je shranjena v hladilniku in jo segrejemo na več kot  70 ° C, jo lahko brez težav uživamo znova.

Problem je v nitratih, ki jih vsebuje špinača. Če jo dlje časa hranite pri sobni temperaturi (bodisi surovo, pasirano ali kuhano), lahko bakterije pretvorijo nitrate v nitrite. V želodcu pride do kancerogenih nitrozaminov, ki so odgovorni za rakasta obolenja. 

Če je špinača shranjena pravilno in se nato segreva pravilno, ni nobene nevarnosti za zdravje in lahko brez skrbi uživate v njej. Le ne segrevajte je ponovno.

Zeleni paradižniki so strupeni

To drži. Nezreli paradižniki vsebujejo strupene snovi imenovane solanini. Če človek zaužije preveč solaninov, pride do neželenih simptomov, kot so driska, bruhanje in glavoboli. Vendar pa je treba zaužiti res velike količine nezrelih paradižnikov, da pride do teh reakcij.

Žganje pomaga pri prebavi

Žal, to ne drži. Žganje ne spodbuja prebave. Pravzaprav jo upočasni. Telo žganje prebavlja celo dlje kot hrano.

Zakaj se torej po obilnem obroku s kozarčkom žganja počutimo bolje? Razlog je v tem, da alkohol širi krvne žile in mišice zato deluje sproščujoče. Želodec je mišica, ki se z žganjem sprosti in počuti bolje.