Prehranski miti: kaj je prav in kaj ne?

Prehranski miti: kaj je prav in kaj ne?

Obstaja veliko informacij o prehrani in večina teh je napačnih.

Glede prehrane je vedno tema. Obstaja nešteto modrosti, nasvetov in priporočil, vendar se mnogi od njih izkažejo za napačne pri natančnejšem pregledu. Tukaj si oglejte nekaj dobro znanih prehranskih izjav in preverite, ali so pravilni ali napačni.

 • Kava odvaja vodo iz telesa
  Vedno je rečeno, da kava dehidrira telo. To ni res. Študije so pokazale, da ima kofein v kavi diuretični učinek. To pomeni, da dodana tekočina zapusti telo hitreje, vendar je celoten učinek na vodno ravnovesje telesa zanemarljiv. Zato lahko v dnevnem ravnotežju dnevno vključite kavo s čisto vestjo.

 • Jajca povečajo raven holesterola
  Jajca vsebujejo veliko holesterola, kar je resnično in v študijah je bilo dokazano znova in znova. Vendar za nas je holesterol zelo pomemben brez njega ne bi mogli preživeti.
  Celotno količino holesterola, ki ga telo potrebuje skozi dan lahko le to samo proizvede, vendar pa obstajajo tudi živila, ki vsebujejo holesterol. Nedavne študije so pokazale, da je vnos holesterola v prehrani izredno nizek. Telo zlahka uravnava celoten vnos, tako je vpliv jajc na raven holesterola zelo nizek in jajca lahko uživate z dobro vestjo.

 • Pivski trebuh prihaja od piva
  To ni povsem res. Pivo je visoko kalorična hrana in od nje postanete debeli - to je nesporno. Da se dodatna teža, ki jo povzroča prekomerno pitje piva, nalaga le na želodcu pa je napačna. Zadeva se razlikuje od osebe do osebe.

 • Sadne kisline poškodujejo sklenino
  Tako je. Mnogi ljudje uživajo zdravo, jedo veliko sadja in solate, ter redno pijejo sadne sokove. Čeprav je to na splošno dobro za vaše zdravje, ni optimalno za vaše zobe. Kisline zmehčajo sklenino in jim odvzamejo minerale. Sčasoma postane sklenina krhka in tanka, kar vodi v dolgotrajno erozijo zob. Sadje, kis, sadni sokovi, vino in športne pijače so posebej nevarne za sklenino.
  Da bi zmanjšali negativne učinke kisline na naše zobe, lahko dodamo živila, ki vsebujejo kalcij (remineralizira zobe) ali pa po vsakem obroku preprosto speremo usta z vodo. To povrne pH v ustih nazaj v naravno ravnovesje in nevtralizira kisline.

 • Večerje so krive za debelost
  To je pravi mit, vendar je zelo vztrajen. Vedno znova ljudje pravijo, da morajo zdaj v večernih urah začeti jesti manj, ker so v zadnjem času toliko pridobivi na telesni teži. Vendar pa, da se hrana, ki se uživa po 18.00 uri, nabira še posebej na bokih in želodcu, ni bila znanstveno nikoli potrjena. Namesto tega gre za skupno količino porabljenih kalorij skozi ves dan. Če jeste samo ponoči, vendar vzamete manj kalorij, kot jih potrebujete, se ne boste zredili (dolgoročno boste celo izgubili težo). Vendar pa je verjetno, da spite slabo, ker imate želodec, tik pred spanjem, zelo polen in sama prebava mora delati namesto, da bi počivala.