Prekinitveni post

Vse več ljudi prakticira nov trend postenja, prekinitveni post.

Kaj sploh je prekinitveni post?

Izraz prekinitveni post pomeni različne vrste občasnih opustitev hrane. Gre za to, da določen čas ne potrebujemo nobenih kalorij, kar na različne načine pozitivno vpliva na telo in na zdravje.

Kaj pravijo raziskave?

Prekinitveni post je bil v zadnjih letih predmet številnih raziskav na različnih živih bitjih. Osnova je bila vedno enaka. Občaso odrekanje hrani je podaljšalo življenjsko dobo stisnjenih celic in upočasnil znake staranja pri miših. Čeprav raziskave na ljudeh še potekajo, so rezultati obetajoči.

Kako dolgo naj bi prakticirali postenje?

Ni treba stradati celo življenje, da bi dosegli pozitivne rezultate prekinitvenega posta.

V eni izmed študij, so postili štiri dni, pri čemer so prvi dan dobivale 50% manj kalorij in naslednje tri dni, 90% manj kalorij kot običajno. Zaradi rednih obdobij posta, so te občutljive živali za rakom zbolele 45% redkeje kot običajno. To je bil tudi glavni razlog, zakaj se je njihova življenjska doba bistveno povečala.

Post je na različne načine pozitivno vplival na telo miši, npr. na njihov obrambni sistem, živali pa so postale aktivnejše od tistih, ki niso bile deležne posta.

Podobne študije so potekale tudi pri ljudeh, ki so se tri mesece postili 5 dni mesečno. Pozitivni rezultati so bili podobni tistim pri miših.

Vprašanje "ali ima prekinitveni post dolgoročno pozitiven vpliv na telo" je trenutno predmet različnih raziskav - tudi v Gradcu. Tam so znanstveniki dokazali, da postenje pri miših aktivira proces samočiščenja celic, tako imenovano autofagijo, kjer se toksini izločajo iz celic. Poleg tega je post znižal krvni tlak in ustavil vnetne reakcije. Trenutno v Gradcu, poteka dolgoročna študija na ljudeh, prvi rezultati pa so zelo pozitivni.

Kako deluje prekinitveni post?

Nobenega odgovora na to vprašanje ni. Obstaja veliko različnih ciklov postenja in še vedno ni jasno, kateri izmed njih je najboljši. Vendar pa je dejstvo, da ima vsak cikel postenja, pozitiven učinek ne telo. Oglejmo si podrobnosti posameznih ciklov:

  • 24/24
    Tukaj se izmenično uživa hrano en dan, naslednji dan pa skoraj nič. Ta različica je uspela le nekaterim ljudem.
  • 20/4
    Pri tej različici se posti vsak dan 20 ur. Za uživanje hrane tako ostanejo vsak dan 4 ure. V tem obdobju mora oseba vnesti vsa hranila, ki jih telo potrebuje. To ni vedno najboljša različica in pogosto zahteva veliko truda.
  • 16/8
    Pri tej različici se postite 16 ur, 8 ur pa se lahko uživa hrano. To je najlažja rešitev za doseganje rezultatov. Načeloma je dovolj, da se izpusti en obrok (zajtrk ali večerja) da se doseže 16 ur posta.

Katera različica je najboljša?

Raziskave so trenutno usmerjene v vprašanje kateri ritem je najbolj zdrav. Doker rezultati niso znani, znanstveniki iz Gradca priporočajo, da se občasno izpusti zajtrk. Tako se čas brez porabe hrane poveča na 16 ur, kar pozitivno vpliva na zdravje.

Opomba: pred začetkom postenja se posvetujte z zdravnikom. Nekateri ljudje ne reagirajo dobro na postenja ali se nanj ne odzivajo. S postom želimo narediti nekaj dobrega za telo in ga ne poškodovati. Pogovorite se s svojim zdravnikom o tem, ali je postenje prava izbira za vas.