Odkrijte svoj šport

Odkrijte svoj šport

Preizkusiti se v različnih športih

Nobenega dvoma ni, da je šport pomemben del vsakodnevne rutine, še posebej, če delate v sedečem položaju ali stojite več ur. Okrepi se imunski sistem, zmanjša se stres, razbremenijo se napetosti in sproščajo se hormoni sreče. Če ste do zdaj sovražili šport, morda razlog tiči v tem, da ste izbrali napačen šport. Navsezadnje šport doseže svoj namen le, če v njem zares uživate. Ali raje trenirate individualno ali se bolj zabavate v skupini? Se radi gibate na prostem ali v telovadnici? Preberite vse naše nasvete: morda boste končno našli svoj najljubši šport!

Plavanje

 • Za koga? Za ljudi, ki so radi v vodi - pretežno individualni treningi.
 • Učinek: Vzdržljivostni šport, krepi mišice in spodbuja gibljivost ramen.

Različne tehnike plavanja omogočajo raznolike treninge. Odločite se lahko tudi, ali se raje kopate v notranjem ali zunanjem bazenu ob morju ali jezeru. Plavanje na splošno ni zelo družaben šport. Kljub temu se lahko dogovorite za skupinske treninge - za dodatno motivacijo in izmenjavo mnenj.

Tek

 • Za koga? Za izboljšanje vzdržljivosti - individualni ali skupinski treningi.
 • Učinek: Pozitivno vpliva na srčno-žilni sistem.

Tek vam omogoča, da si vedno zastavite nove cilje, ki jih želite doseči. Z učinkovitim treningom lahko postopoma povečate razdaljo teka, čas teka ali hitrost. Cilji, ki si jih zastavite, vam vedno dajejo novo motivacijo. Namesto običajne tekaške poti, lahko svoj trening prestavite tudi v naravo, kar vam lahko prinese nov zagon in motivacijo.

Kolesarjenje

 • Za koga? Za ljubitelje narave - individualni ali skupinski treningi.
 • Učinek: Pozitivno vpliva na srčno-žilni sistem, poveča vzdržljivost, okrepi mišice nog.

Kolesarjenje vam prav tako omogoča, da si vedno znova zastavljate nove cilje. Prav tako je lahko motivirajoča vožnja v skupini. Ena od prednosti vožnje s kolesom je možnost medsebojnega komuniciranja.

Pohodništvo

 • Za koga? Za ljubitelje narave - individualni ali skupinski treningi, vadba v zaprtih prostorih.
 • Učinek: Pozitivno vpliva na srčno-žilni sistem.

Pohodništvo se je v zadnjih letih pravi športni trend. Vedno več ljudi se želi povzpeti na vrhove! Sami ali v skupini - ta vzdržljivostni šport ponuja spektakularen vpogled v floro in favno, hkrati za kreni celotno telo.

Vadba doma

 • Za koga? Za vsakogar - individualni treningi, praktično.
 • Učinek: Razlikuje se glede na izbrani trening.

Od pandemije naprej je velik porast športne vadbe od doma. Domači vadbeni pripomočki in bogata spletna ponudba različnih treningov, kot so aerobika, pilates , joga ali trening z lastno telesno težo (kalistenika), omogočajo kakovostno vadbo tudi doma. Potrebujete le dovolj prostora in pravo podlago, trening pa lahko izvedete kadarkoli vam čas to dopušča.

Ekipni športi

 • Za koga? Za vse, ki radi trenirate v skupini.
 • Učinek: Razlikuje se glede na izbrani šport.

Hokej, odbojka, rokomet, nogomet, košarka... - seznam ekipnih športov je dolg. Posebej priljubljeni so pri družabnih ljudeh in pravih ekipnih igralcih. Poleg vzdržljivosti in moči športi z žogo izboljšujejo tudi sposobnost reagiranja in timskega duha.

Ples

 • Za koga? Odvisno od plesnega stila - za mlade in stare - individualni, partnerski ali skupinski treningi.
 • Učinek: Krepiti telo, zmanjšuje stres, krepi samozavest.

Ples pozitivno vpliva tako na telo kot um. Še posebej je priljubljen ples v parih. Ples pa je lahko tudi kot individualna ali skupinska vadba. Npr. zumba združuje ples, glasbo in gibanje, obenem pa je tudi odlična razvedritev in zabava.

Člani ekipe VitalAbo vam želimo veliko zabave pri preizkušanju različnih športov!