Šport na počitnicah?

Šport na počitnicah ni za vsakogar. V kolikor že doma nismo načrtovali aktivnih počitnic, temveč dopust na plaži, velikokrat kar pozabimo na športne dejavnosti. Velikokrat smo se ravno zaradi tega tako trudili, da na plaži izgledamo kar najbolje. Kot da to ni dovolj, potrebujemo po dopustu še toliko več energije, da se vrnemo v ustaljen ritem treningov.

Naš notranji jaz se navadno najbolj veseli dopusta. Pograbi nas lenoba, ki sicer v preostalem letu nima prostora. S stavkom “ampak saj je dopust” pozabimo na treninge in prehranjevalne navade in s svetlobno hitrostjo se znajdemo v pasti mamljivih samopostrežnih bifejev. Šport na dopustu je lahko pravzaprav pravo veselje. Čarobna beseda je sprememba.

V redkih primerih lahko na dopustu enako treniramo kot doma, saj so fitnesi verjetno kar oddaljeni. Vzemite to kot možnost, da spoznate nove športe in nove izzive ter dodatno motivacijo. 

V osnovi je nesmiselno, da trenirate za dopust. Treniranje tedne ali mesece samo za en do dva tedna dopusta na plaži ni v nobenem ravnovesju. Vaš cilj naj bo, da boste dvanajst mesecev v letu fit in se dobro počutili.

Treniranje med počitnicami vam bo tudi olajšalo ponovni vstop doma, ki je zmeraj težek. Sicer pa vam ni potrebno, da na dopustu pretiravate s športom, saj ne gre za to, da pridobivate mišično maso, temveč da preprečite, da se le-ta zmanjša. Dober argument je tudi, da vam bo večerja še bolj teknila, če boste lahko grešili brez slabe vesti, saj ste za tisti dan že opravili trening.

Vendar kaj narediti, če ni danih možnosti za šport, če je fitnes zaradi prenavljanja zaprt ali pa ste enostavno doma pozabili tekaške čevlje? Tudi v teh primerih vedno obstajajo rešitve in možnosti, tudi v hotelski sobi. Sledi jih nekaj:

  • Prsi in biceps: skleci so klasika iz pravih razlogov. Da povečate učinkovitost, lahko postavite noge na rob postelje. Telo počasi spuščajte in dvigujte. Naredite tri sete po 15 ponovitev s 120 sekundnimi odmori.

  • Trebuh: v poziciji skleca se postavite na podlakti ter držite 20 sekund. Bodite pozorni, da je hrbet raven. Ena minuta odmora. Tri ponovitve.

  • Noge: Obrnite se s hrbtom proti steni (pazite na razdaljo do stene) in naredite počep, da kolena tvorijo kot 90 stopinj. Hrbet počiva na steni. To pozicijo držite 60 sekund. Tri ponovitve s 120 sekundnimi odmori.  

  • Hrbet: lezite na trebuh in dvignite iztegnjene roke in noge. Spustite levo roko in desno nogo ter se pri tem ne dotikajte tal. Dvignete in nadaljujte na drugo stran. Vajo delajte dvajset sekund, nato 60 sekund počivajte. Tri ponovitve.

Poleg tega se lahko z nekaj enostavnimi triki izognete dodatnim kalorijam:

  • Opazujte občutek sitosti: ko ste siti, prenehajte jesti in uživajte v hrani.

  • Veliko tekočine: najmanj dva do tri litre na dan vam bodo pomagali, da boste preskrbljeni s tekočino in zmanjšujejo občutek lakote.

  • Izogibajte se ogljikovim hidratom: ravno zvečer so ogljikovi hidrati in sladkarije najslabše. Če telo zvečer ne dobi energije iz ogljikovih hidratov, ponoči črpa iz maščobe. Za večerjo so tako najbolj priporočljivi zelenjava, ribe in pusto meso. Prav tako se izogibajte alkoholu, saj alkoholni napitki, kot so koktajli, vsebujejo velike količine sladkorja.