Kostanji: zdrav in polnovreden obrok

Kostanji: zdrav in polnovreden obrok

Kostanji so priljubljen prigrizek v jesenskem času, saj jih lahko v mestu kupimo skoraj na vsakem koraku. In prav je tako, saj te pečene dobrote niso čudovite le za pogrevanje prstov, ampak naredijo veliko tudi za naše zdravje. Skoraj bi lahko rekli, da porcija tega slastnega ploda ustreza polnovrednemu, uravnoteženemu obroku.

Izvor in razvrstitev

Pravi oz. domači kostanj se razlikuje od divjega kostanja, pri čemer prvi velja za finejšo, plemenitejšo različico – od tod tudi ime pravi kostanj. Imajo srčasto obliko in rdeče-rjavo lupino. Divji kostanji so po drugi strani večji in imajo zaobljeno obliko, ki je na eni strani sploščena.

Pravi kostanj izvira iz Male Azije, kjer so pečen kostanj jedli z vinom ali preprosto z jabolki in skuto. Ti plodovi so že v starih časih veljali za dragocene. To se je ohranilo do srednjega veka, ko je Karel Veliki celo spodbujal pridelavo pravega kostanja, saj je vmes postal osnovna hrana za prebivalstvo in tudi dobra hrana za živali.

Da danes pravi kostanj nima več tako velikega pomena je krivo odkritje Amerike. Namreč potem, ko je bil v Evropo prinesen krompir se je pomembnost kostanja postopoma zmanjševala.

Sestavine

Kostanj je plod navadnega kostanja (Castanea sativa). Škrob, ki ga le-ta vsebujejo, je treba pred uživanjem razgraditi, in sicer s kuhanjem v vodi, kuhanjem na pari ali pečenjem. S tem plodovi ne postanejo le lahko prebavljivi, ampak vsebujejo tudi celo vrsto za telo pomembnih sestavin, kot so:

 • visokokakovostni proteini;
 • lahko prebavljivi ogljikovi hidrati;
 • minerali in elementi v sledovih, kot so kalcij, železo, kalij, magnezij in mangan;
 • veliko vitaminov, vključno z vsemi vitamini B, vitamin C, vitamin E in provitamin A;
 • malo maščobe (le okrog 2 g na 100 g)

Običajno dobite vse te sestavine le, če jeste popoln uravnotežen obrok, vključno z zelenjavo, sadjem in mesom oz. ribami. A pozor: to š ne pomeni, da se lahko s kostanji prenajedamo. Kostanji pa ob zdravih sestavinah vsebuje tudi relativno veliko kalorij (100 g kostanjev ima več kot 200 kcal), zato je treba na porcijo kostanjev gledati kot na obrok in ne kot samo prigrizek. Če naredimo primerjavo, vsebuje npr. 100 g lešnikov približno 585 kcal in 62 g maščobe.

Poleg tega je kostanj tudi zelo lahko prebavljiv in ga lahko uživajo celo osebe, ki zvečer po poznih obrokih slabo spijo.

Pozitivni učinki na zdravje

Zaradi raznolikih sestavin ima pravi kostanj tudi številne pozitivne učinke na naše zdravje. Poglejmo si nekatere od njih podrobneje:

 • Kot alkalno živilo kostanj podpira telo pri ohranjanju kislinsko-bazičnega ravnovesja.
 • Delujejo sproščujoče in spodbuja miren spanec. Razlog je v aminokislini triptofanu, ki jo vsebuje plod.
 • Zahvaljujoč številnim mineralom in vitaminom krepi živce.
 • Kosti in zobje ostanejo močni zaradi kalcija in fosforja, kar je še posebej pomembno za otroke, mladostnike in starejše.
 • Hitro vas napolnijo z energijo, saj vsebujejo ogljikove hidrate in so kot nalašč ob fizični ali psihični izčrpanosti.
 • Bioflavonoid rutin naj bi pomagal pri krčnih žilah in težavah z venami. Poleg tega naj bi pravi kostanj krepil stene žil, preprečeval vnetja in tudi ohranjal zdrav pretok krvi.

Večja raznolikost od pričakovane

Lepota kostanja je v tem, da se v kuhinji lahko uporablja na različne načine. Torej ni nujno, da gre vedno za pečene kostanje od uličnih prodajalcev. Odlični so tudi v juhah, s perutnino z jabolki in zelišči, rdečim zeljem, špinačo in divjačino. Poleg tega so čudoviti tudi v raznih sladicah in iz njih lahko spečete celo pecivo in kruh (če imate kostanjevo moko). Kot vidite, obstaja veliko načinov in možnosti za redno uživanje te zdrave poslastice.