13 načinov za naravno krepitev imunskega sistema pozimi

13 načinov za naravno krepitev imunskega sistema pozimi

Zima sta tik pred vrati. Čas je, da v omari poiščete debele jakne in plašče, ter svoje telo zaščitite pred mrazom. Ker se v hladnejšem obdobju poveča možnost, da zbolite zaradi gripe, viroze, prehlada ali drugih bolezni povezanih z oslabljenim imunskim sistemom, si oglejmo nekaj načinov, kako lahko svoj imunski sistem naravno okrepite in telo naravno zaščitite pred napadi bolezni.

Zdravo prehranjevanje

Si to, kar ješ! Ta stari rek je še posebej pomemben za naš imunski sistem, saj ima črevesje pomembno vlogo pri njegovem delovanju. Osredotočite se na zdravo, uravnoteženo prehrano, predvsem pa jejte raznovrstno, zlasti sadje, zelenjavo, oreščke, semena in kalčke. Jejte skrbno proizvedene ekološke izdelke. Hranilne snovi iz kvalitetnih živil ne bodo pozitivno vplivale le na vaš imunski sistem, ampak celotno telo in vaše dobro počutje!

Uporabljajte začimbe

Pripravljeni hrani dodajajte zelišča in začimbe, saj je znano, da imajo antibakterijske in antiseptične lastnosti. Ob tem pa jedem dajo tudi odličen okus! Le ščepec tega in ščepec tistega in obrok, ki krepi imunski sistem, je narejen!

Več česna

Ta gomolj si zaradi svojih protimikrobnih lastnosti zasluži posebno mesto na tem seznamu. Uživanje surovega česna je eden najmočnejših (in najbolj pekočih!) načinov za krepitev vaše naravne zaščite pred boleznimi!

Veliko pijte

Voda je najboljši način za čiščenje telesa vseh vrst toksinov in zagotavljanje močnega imunskega sistema.

Manj sladkorja

Rafinirani sladkor ima številne negativne učinke na naše telo. Prav tako ne vpliva dobro na imunski sistem, saj povzroča vnetja v telesu, ki ga slabijo. Zato izbirajte raje naravne vire sladkorja, kot je na primer sadje, ter zmanjšajte uporabo namiznega sladkorja.

Manj alkohola

Znano je, da alkohol zavira delovanje imunskega sistema, zato vsekakor ni priporočljiv, če imate gripo ali prehlad. Pozimi zmanjšajte uživanje alkohola in raje pijte sveže stisnjene sadne sokove, saj vsebuje veliko vitaminov.

Vadba in šport

Telesne aktivnosti vseh vrst pozitivno vplivajo na imunski sistem. Ni nujno, da ste vsak dan v telovadnici, dovolj je že preprost polurni sprehod. Vsakodnevna vadba zmanjšuje tveganja za bolezni srca, raka, visok krvni tlak, sladkorno bolezen...

Dovolj spanja

Med spanjem se naš imunski sistem krepi. Pogosteje zbolijo ljudje, ki ne spijo dobro ali dovolj. Zato poskrbite, da boste vsako noč spali okrog osem ur.

Zmanjšanje stresa

Poskusite se čim manj obremenjevati. Dobro znano dejstvo je, da stres pripomore k nastajanju bolezni in da ljudje, ki so pod stresom, pogostejej zbolevajo. Najboljši način v boju proti stresu je, da si zavestno vzamete čas za dejavnosti, ki vas sproščajo. Ali je to dobra knjiga, joga ali šport, važno je da vam zbuja dobro počutje. Pomembno je le, da si za te aktivnosti res vzamete čas.

Primerna oblačila

Pazite, da se pozimi oblečete primerno temperaturam. Izpostavljene so predvsem roke in obraz, pa tudi stopala. Toplo se oblecite in ostanite zdravi. Ko nas zebe trpi tudi naš obrambni sistem.

Pogosto umivanje rok

Osnova vsega je seveda redno umivati roke. Še posebej pozimi, ko je okrog nas veliko virusov, grip in prehladov je priporočljivo, da si roke pogosto umivamo – z milom in vsaj 20 sekund.

Socialni stiki

Ko se počutimo osamljene ali izolirane, to ne vpliva samo na naše misli, ampak ti občutki lahko celo oslabijo naš imunski sistem. Zato aktivno iščite socialne stike in preživite čas z družino in prijatelji. Seveda v pirmeru, da ste vsi zdravi.

Zmanjšajte problematične snovi

Naše telo obdajajo neštete snovi, ki lahko imajo tudi negativen vpliv. Npr. obstaja veliko čistil, ki vsebujejo sestavine, ki lahko negativno vplivajo na naš imunski sistem. Zato vedno poskrbite, da boste v največji možni meri uporabljali "zelena" oz. ekoliško sprejemljivejša čistilna sredstva, tako da ne čist samo vaš dom ampak tudi vaše telo.

Če boste upoštevali te nasvete, bi morali z ojačanim imunskim sistemom dobro prebroditi hladnejši del leta. S tem v mislih vam želimo čudovito zimo!