So maščobe res tako škodljive?

V zadnjih letih prihaja prihaja do nasprotujočih si mnenj na temo maščob. Poleg priljubljenosti nemastnih izdelkov na eni strani, postaja priljubljena z maščobami bogata prehrana na drugi strani. Kaj je torej res? So maščobe škodljive? ​

Podoba maščob se počasi spreminja, saj vse več študij kaže, da so maščobe pomembne za zdravje. Vedno več prehranskih gurujev propagira zdravo prehrano z visoko vsebnostjo maščob.
Po drugi strani pa smo desetletja poslušali o škodljivosti maščob. 
Kaj je sedaj res?

Ni vsaka maščoba enaka 

Obstaja na stotine maščobnih kisli. Zato vseh maščob nikakor ne smemo metati v isti koš. Pomemben je podrobnejši pregled. Za kaj telo sploh potrebuje maščobe?

Maščobe

  • so pomembno hranilo
  • dajejo okus in nasitijo
  • oskrbijo z energijo
  • ščitijo naše organe
  • so del vsake celice v telesu
  • so pomembne za toplotno regulacijo telesa
  • so nosilne snovi za vitamine A, D, E in K

Strah pred maščobami?

Pozabite na strah pred maščobami. Maščobe so ključnega pomena, vendar pa je treba paziti kakšne maščobe uživate. V zahodnem svetu, večina ljudi zaužije preveč škodljivih maščob in premalo koristnih. Toda katere so škodljive in katere koristne? 

Posamezne maščobne kisline 

Maščobe so razdeljene v več skupin, glede na njihovo strukturo.

Nasičene maščobne kisline: te maščobne kisline najdemo v mlečnih izdelkih, mesu in kokosovem olju. Nove raziskave so pokazale, da nasičene maščobne kisline opravljajo pomembne funkcije v telesu. Mlečnim maščobam oziroma maslenim kislinam pripisujejo antimikrobne učinke, morda pa celo igrajo pomembno vlogo pri preprečevanju raka. Ostale maščobne kisline iz te kategorije uravnavajo hormone ali  sodelujejo pri celični komunikaciji in delovanju imunskega sistema.

Nasičene maščobne kisline v velikih količinah lahko povečajo slab LDL holesterol. Zato naj nebi predstavljale več kot 10% dnevne energije.  

Enkrat nenasičene maščobe: najboljši viri teh maščob sta oljčno in repično olje. V kombinaciji z zelenjavo in polnozrnati žiti, so primerni tudi pri hujšanju. Enkrat nenasičene maščobne kisline spadajo med tako imenovane  "dobre" maščobe. Te so za naše telo še posebej koristne in pozitivno vplivajo npr na raven lipidov v krvi. 

Večkrat nenasičene maščobne kisline: te maščobne kisline telo pretvarja v tkivne hormone, ki nadzorujejo številne pomembne funkcije v telesu, kot je krvni tlak ali strjevanje krvi.

Še posebej pomembne so omega 3 (najdemo jih v mastnih ribah) in omega-6 maščobne kisline (ki se nahajajo v sončničnem olju). Teh maščobnih kislin telo ne more proizvajati samo, zato jih je treba zaužiti s hrano. Danes uživamo premalo omega-3 in preveč omega-6 maščobnih kislin. 

Trans maščobe: te maščobe so sestavni del končnih pekovskih izdelkov. Nastanejo med postopkom hidrogenizacije. Vsi strokovnjaki s strinjajo, da so zelo nezdrave in da nimajo nobenih pozitivnih lastnosti. Izogibajte se transmačobam ker: 

  • zvišajo raven holesterola
  • slabo vplivajo na krvni sladkor 
  • pospešujejo vnetja v telesu

Zaključek

Človeško telo za svoje zdravo delovanje potrebuje  maščobe. V kombinaciji s sadjem, zelenjavo in polnozrnatimi žitaricami so sestavni del zdrave prehrane. 

Tako lahko uživate, brez da bi se odpovedali maščobi. Pozorni bodite le na pravilno razmerje. Zmerno uživajte nasičene maščobne kisline, zvišajte delež omega-3 in zmanjšajte delež omega-6 in ne uživajte transmaščob.