Pandemija neaktivnosti

Škodljivosti sedenja, se pogosto primerja s škodljivostjo kajenja! Toda ali je to res? Je fizična neaktivnost res lahko tako škodljiva? 

Pred kratkim so bili objavljeni rezultati zadnjih analiz. Raziskovalci so analizirali rezultate 16 ločenih študij s podatki o milijonu ljudi. Rezultati so zaskrbljujoči. 

Škodljivi učinki telesne neaktivnosti

Fizična neaktivnost kot je npr. dolgotrajno sedenje, ima podoben vpliv na zdravje kot kajenje. Neaktivnost krajša življenjsko dobo, saj zaradi pomanjkanja gibanja povečuje tveganje za nastanek sladkorne bolezni, nekaterih vrst raka in bolezni srca.

Pomanjkanje telesne dejavnosti

Pomanjkanje telesne dejavnosti je v porastu po vsem svetu. Statistično gledano, pa danes preživimo 50-70% dneva v sedečem položaju. 

To niti ni presenetljvo. V času vse večje avtomatizacije, je vse manj fizičnih delovnih mest in vse več sedečih dejavnosti. Svoje pa prispeva tudi čas pred televizijo in pomanjkljivo ukvarjanje s športom. Nič nenavadnega ni, da je danes bolečina v hrbtu, eden od najpogostejših vzrokov za bolniško odsotnost.

Ali priporočila WHO zadoščajo?

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) priporoča 2,5 telesne aktivnosti na teden. Tako naj bi preprečili škodljive učinke sedenja. Ampak, ali je to res dovolj? Pri novih študijah so prišli do drugačnega zaključka. Raziskave kažejo, da 2,5 uri tedensko nista dovolj. Pripročena je ura vadbe dnevno. Tako naj bi omilili negativne učinke 8 urnega sedenja. 

Gibanje 

Vsi, ki nimate časa za uro telovadbe na dan, ne vržite puške v koruzo. Pomembno je le gibanje! Pod to lahko prištevamo različne dejavnosti kot so hitra hoja, vrtnarjenje ali kolesarjenje. Torej tovrstne dejavnosti v svoje vsakdanje življenje vključite kadar je le mogoče. Pojdite na sprehod v času malice, izberite stopnice namesto dvigala ali za prihod v službo uporabite kolo namesto javnega prevoza. S temi nasveti je ura vadbe dnevno enostavno uresničljiva. Nenazadnje se aktivnosti seštevajo. 

Gibajte se in ostanite zdravi!