Antioksidanti - ščitijo telo

Antioksidanti ščitijo telo in podpirajo imunski sistem tako, da lovijo proste radikale. Zaradi tega so odlično sredstvo proti staranju. Preprečujejo oksidativni stres, ki je odgovoren za staranje celic. Ker jih telo samo ne more proizvajati, jih moramo zaužiti s hrano.

Antioksidanti so kemične spojine, ki ciljno zavirajo oksidacijo ostalih substanc. Procese oksidacije pozna vsak. Rja je na primer eden takšnih procesov. Te procese najdemo tudi v telesu, na primer med presnovo.

Ob tem nastajajo prosti radikali, ki so visoko reaktivne kisikove spojine. Nastanejo lahko tudi pod vplivom UV-žarkov, kemikalij ali škodljivih snovi. Stres, napačna prehrana in nezdrav način življenja lahko še dodatno povečajo nastanek prostih radikalov. Če je teh večja količina, pride do oksidativnega stresa, ki je odgovoren za staranje ter različna obolenja. Prosti radikali škodujejo dedni zasnovi, proteinom in celicam in so zato za zdravje lahko zelo nevarni.

Kaj lahko naredimo proti temu? Človeško telo najprej aktivira določene encime, ki uničijo velik delež prostih radikalov. Dodatno podpirajo telo še antioksidanti. Njihov učinek lahko najbolj nazorno prikažemo na primeru jabolka in limone. Če jabolko razrežemo na dve polovici, bodo robovi kmalu postali rjavi, ker oksidirajo. Če pa jo pokapamo s sokom limone, se to ne zgodi. Razlog za to je vitamin C, ki se nahaja v limoni. Vitamin C je antioksidant in s tem lovilec radikalov.

Le-te moramo zaužiti s hrano. Ker se nahajajo predvsem v rastlinskih živilih, je pomembno, da redno jemo sadje in zelenjavo. Najbolje pet krat dnevno. Na tak način lahko zagotovimo dobro preskrbo z vitamini, minerali in sekundarnimi rastlinskimi snovmi. V kolikor to ni mogoče, so lahko prehranska dopolnila dobra alternativa.

Skupaj s telesu lastnimi obrambnimi mehanizmi je tako zagotovljena dobra zaščita proti procesom oksidacije.

Točen učinek posameznih antioksidantov še sicer ni popolnoma znan, vendar bi naj ščitili pred kardio-vaskularnimi obolenji, pred rakom in drugimi kroničnimi obolenji.  

Spodaj je seznam znanih antioksidantov med vitamini in minerali:

  • Vitamin C: najbolj znan antioksidant, ki ga najdemo predvsem v svežem sadju in zelenjavi.
  • Vitamin E: ta v maščobi topni vitamin vsebujejo rastlinska olja, oreščki in žita.
  • Beta karoten: to snov telo spremeni v vitamin A. Kot rumeno-rdečo barvilo ga najdemo npr. v korenju, bučah, papriki, marelicah in mangu.
  • Selen: se nahaja predvsem v živalskih živilih, vendar ga najdemo tudi v zelenjavi, krompirju in sadju.
  • Cink: potrebo po cinku pokrijemo predvsem z mesom in sirom.

Obstaja tudi vrsta sekundarnih rastlinskih snovi, ki veljajo kot antioksidanti:

  • Flavonoidi: se nahajajo v češnjah, jabolkih, jagodičevju, rdečem zelju, čebuli, itn.
  • Polifenoli: se nahajajo v zelenem in črnem čaju, zrnih kave in kakava. Zaradi njih imajo češnje, rdeče zelje in grozdje svojo močno rdeče-vijolično barvo.

Sem spadajo še snovi, kot so saponini, sulfidi in karotenoidi, ki jih najdemo v sadju, zelenjavi in žitu.