Jesenke vitaminske bombe

Jeseni se zunaj hitreje stemni in vedno bolj postaja hladno. Nahod in kašelj se pričneta širiti. Jesenski čas je tudi čas žetev in s tem idealni čas, da zaužijemo veliko zdravih živil. Za vas smo poiskali najboljše, da boste okrepili vaš imunski sistem in da boste oboroženi prestali jesen.

Koromač

odlično deluje proti prehladu. S svojimi eteričnimi olji, vitamini in minerali je pravi mali čudež. Gomolj, ki se pogosto uporablja kot priloga jedem ali solata, je velikokrat osnova za sredstva za lajšanje kašlja.

Krompir

je odličen vir vitamina C. Nekoč so ga celo poimenovali ''limone severa''. Poleg tega vsebujejo še druge vitamine, minerale in zelo veliko sitostnih balastnih snovi. Najbolje je jesti krompir z olupkom, saj ta vsebuje največ vitaminov.

Rdeča pesa

se pogosto uporablja kot solata ali zelenjavna priloga. Bogata je s kalijem, železom, folno kislino in vitaminom B. Skupaj z antioksidanti odlično podpira obrambni mehanizem telesa.

Zelje

vsebuje enako količino vitamina C kot pomarančni sok. Poleg tega vsebuje še vitamine E, K in minerale. Zelje je odlična zaščita imunskega sistema pred virusi in bakterijami.

Zelena

je za uporabo v kuhinji zelo raznovrstna. Ali kot zelenjava, v juhi ali kot sok s svojimi eteričnimi olji, minerali in vitamini znižuje krvni tlak ter pozitivno vpliva na dobro počutje.  

Buča

je klasika jeseni. Buče vsebujejo pomembne maščobne kisline, protivnetni beta-karoten in pomembne minerale. Poleg tega so zelo nizkokalorične, tako lahko po njih posežete brez slabe vesti.

Grozdje

je bogato z železom, kalijem in vitaminom C. Pomembno je predvsem zaradi resveratrola, ki se nahaja v lupini. Ta učinkovina bi naj delovala proti raku in je s tem izrednega pomena za zdravje.

Češplje

so odlične za prebavo, saj vsebujejo veliko balastnih snovi in pektinov. Bogate so z bakrom, cinkom, magnezijem in številnimi vitamini.

Hruške

delujejo zaradi visoke vsebnosti kalija odvajalno. Vsebujejo tudi številne minerale in vitamine. Jejte jih z olupkom, saj so neposredno pod njimi vsi vitamini.

Jabolka

so na splošno zelo zdrave. Poleg kalija in vitaminov A, B, C in E vsebujejo tudi folno kislino. Velja enako kot pri hruškah: jejte jih z olupki. Ti vsebujejo številne pektine, ki pozitivno učinkujejo na nivo holesterola.