Vprašanja in odgovori o holesterolu

Holesterol naj bi bil vzrok številnih srčno žilnih bolezni. Toda ali je to res? V zadnem času se na to temo pojavlja vse več polemik. ​

17,5 milijona ljudi na leto umre zaradi bolezni srca in ožilja. Kardiovaskularne bolezni so vodilni vzrok smrti v razvitih državah zahodne Evrope. Krivdo pa se pogosto pripisuje holesterolu. 

V zadnjem času pa se na temo holesterola pojavljajo nasprotujoča si mnenja. Govori se, da ni povezave med tveganjem za srčno žilne bolezni in holesterola. Poglejmo iz obeh strani.

Kakšna je vloga holesterola v telesu?

+Dejstvo je, da brez holesterola človek ne more živeti. Holesterol je maščobi podobna snov, ki utrjuje celične membrane in prispeva k tvorbi hormonov in drugih snovi. Nastaja predvsem v jetrih, del pa ga dobimo s prehrano. 

- Skoraj vse telesne celice tvorijo holesterol same. Majhno količino potrebnega holesterola, dobimo s hrano ali nastane v jetrih.  Tisti, ki trpijo zaradi pomanjkanja holesterola, lahko razvijejo nevrološke motnje in imajo oslabljen imunski sistem. To pomanjkanje ima genetske vzroke.

Ali obstaja "dober" in "slab" holesterol?

+ Obstaja dober HDL in slab LDL holesterol. Preveč LDL lahko v teorijo privede do maščobnih oblog in arterioskleroze. prevozi HDL holesterola odvečni holesterol transportira nazaj v jetra, kjer se izloči z žolčem.

- Obstaja samo en holesterol, z lipoproteini v obliki HDL in LDL. V testih visoke ravni HDL povezujejo z nižjim tveganjem za bolezni srca in ožilja. Pogosto pa razlog ni popolnoma jasen. Ne vemo, na primer, zakaj LDL narašča. Težava ni v količini LDL, ampak v pomanjkanju gibanja. Holesterol je zato slab pokazatelj dejanskega stanja srca in ožilja.

O razlogih zvišanega holesterola

+ Obstaja več dejavnikov, ki so rezultat visokih ravni holesterola. Poleg genetske predispozicije, starosti, spola, prehrane z visoko vsebnostjo maščob, premalo gibanja, kajenje in dislipemija.

- Visok holesterol ni nujno simptom bolezni, lahko pa kaže na moteno presnovo lipoproteinov. Prav tako ne moremo govoriti o "normalni" presnovi, saj je vsak človek drugačen in vrednosti niso stabilne. 

Ali imajo ljudje z visokim holesterolom povečano tveganje za srčni napad?

+ Vse večja akumulacija presežnega LDL holesterola vodi do ateroskleroze. Tudi ostali dejavniki, kot so sladkorna bolezen in kajenje zvišujejo vrednost LDL. Arterije otrdijo, zato je koronarna srčna bolezen vodilni vzrok smrti v zahodnih industrijskih držav.

- Nikoli ni bilo zares dokazano, da zniževanje holesterola ščiti pred boleznimi srca in ožilja. To je res le v izjemnih primerih.  Srčni napad povzroča mašenje arterij in krvni strdki. Tveganje zaradi LDL ni zaradi koncentracije v krvi, ampak oksidacijo. To spodbuja kajenje, pomanjkanje gibanja in nezdrava prehrana. Nižje stopnje holesterola tako ne preprečujejo srčnega napada. Študije tudi niso potrdile vpliva antioksidantov, ki zavirajo proces oksidacije. 

Kako lahko vplivmo na ravni holesterola v krvi?

+ Zdrava prehrana in telesna aktivnost sta temelj. V kombinaciji s hujšanjem, prenehanjem kajenja in zmanjšanje porabe alkohola, se holesterol lahko zmanjša za približno 15%.

- Ob predpostavki, da holesterol je problematičen, ni potrebno vplivati na njegovo vrednost. Izberite način življenja, ki spodbuja zdravo srce.

Ali prehrana z nizko vsebnostjo maščob znižuje veganje za srčni infarkt?

+ To je odvisno od maščob. Nasičene maščobne kisline veljajo prevoznike holesterola in vzrok za srčni infarkt. Zato bi morali zaužiti več nenasičenih kot nasičenih maščobnih kislin. 

-  Visoka količina nasičenih maščob zviša raven lipoproteinov v krvi in tudi holesterola. Zaužitje nenasičenih maščobnih kislin (še zlasti omega-6) znižuje lipoproteine. To pa ne zmanjša tveganja za srčni infarkt. Nekatere študije kažejo, da uživanje omega-6 maščobnih kislin dejansko poveča tveganje za infarkt in za nastanek raka.

Opomba: Navedbe v tem članku, so informativne narave. Informacije ne morejo nadomestiti zdravljenja in nasveta zdravnika. V kolikor imate vprašanja, se vedno obrnite na svojega zdravnika.