Fascia rollerji - kaj je to?

Fascia rollerji - kaj je to?

Fascia roller oz. fascialni valj je penast masažni valj, ki se uporablja za sprostitev mio-fascialnega tkiva. Lahko pomaga pri lajšanju mišične napetosti, bolečin in vnetij ter izboljšanju gibljivosti sklepov.

Poleg tega so fascialni valji učinkovit način za ogrevanje ali ohlajanje pred in po treningu.

Možni pozitivni učinki fascialnih valjev

Fascia rollerji niso dolgo na na tržišču, zato še ni zanesljivih znanstvenih izsledkov o njihovih pozitivnih učinkih. Kljub temu pa so postali zelo priljubljeni in številni se navdušujejo nad njihovimi pozitivnimi učinki. Tukaj predstavljamo nekaj pozitivnih učinkov, ki jih navajajo proizvajalci.

1. Lajšanje bolečin v mišicah

Fascialni valji blažijo bolečine v mišicah in zmanjšujejo vnetja.

2. Povečanje gibljivosti

Fascialni valji pomagajo povečati gibljivost, kar vodi k večji prožnosti in zmogljivosti.

3. Zmanjšanje celulita

Proizvajalci posameznih fascialnih valjev trdijo, da lahko le-ti pomagajo tudi pri zmanjšanju celulita. Namreč fascia je vezivno tkivo, mrena, ki se nahaja pod našo kožo in ovija naše mišice. Celulit pa je posledica nezdrave oz. toge fascije.

4. Lajša bolečin hrbtenice

Uporaba fascialnih valjev je učinkovit način za lajšanje bolečin v telesu. Prav tako lahko pomagajo sprostiti napetost v hrbtu. Vendar pa morate biti previdni pri uporabi fascialnih valjev pri masaži hrbta, da ne pride do dodatnih obremenitev ali poškodb hrbta, zato valje na tem področju uporabljajte šele po posvetu s terapevtom.

5. Sprostitev

Fascialni valji imajo na številke sproščajoče učinke. Sprostitev napetosti v mišicah vam lahko pomaga, da se počutite manj napeti in zato bolj umirjeni.

Ali so fascia rollerji varni?

Kot pri vsaki športni opremi je ključna pravilna uporaba. Če gibe izvajate nepravilno, se poveča tveganje za poškodbe. Na splošno pa se fascialni valji štejejo med varne športne pripomočke. Vsekakor se priporoča previdnost pri uporabi, še posebej v primeru resnih poškodb, oziroma uporaba po navodilih zdravnika ali terapevta.

Kako izbrati pravi fascialni valj?

Fascialni valj je običajno cilindrične oblike in je izdelan iz goste pene. Na voljo so fascialni valji različnih velikosti in oblik ter z različnimi stopnjami trdote.

S tako veliko izbiro bo morda trajalo nekaj časa, da boste našli fascialni valj, ki je pravi za vas. Najbolje je, če preizkusite različne modele, stopnje trdote in velikosti, preden se odločite za enega.

Praviloma je krajši valj bolj učinkovit za manjše površine kot so npr. za roke in meča. Krajše zvitke je tudi lažje prenašati.

Oglejmo si podrobneje nekaj modelov:

  • Gladki valji so znani po gladki, gosti penasti površini. Najbolj primerni so za ljudi, ki se šele spoznavajo s fascialnimi valji. Ponujajo enakomerno teksturo in niso tako intenzivni kot valjčki s profilom.
  • Valji s profilom so opremljeni z utori in grbinami. Uporabljajo se za prodiranje globlje v mišice in s tem učinkoviteje lajšajo napetost.
  • Obstajajo tudi masažni rollerji, prekriti s peno. Te lahko uporabite za globinsko masažo nog ali zgornjega dela hrbta.
  • Penaste masažne kroglice se lahko uporabljajo posebej za posamezne mišične skupine.

Nasveti za začetek

  • Prva stvar, ki jo morate vedno storiti, je, da se posvetujete z zdravnikom in preverite, ali je za vas brez uporaba fascia rollerjev primerna.
  • Nato se pod strokovnim vodstvom naučite pravilno uporabljati fascialne valje. To znatno zmanjša tveganje za poškodbe.
  • Začnite z rahlim pritiskom in povečajte intenzivnost, ko se navadite na uporabo fascialnih valjev. Če so vaše mišice napete, je lahko masaša z fascialnim valjem sprva boleče. Če želite tmanjšati intenzivnost, zmanjšajte pritisk sile na valj.
  • Na občutljivejših mestih sprva masirajte 10 sekund, nato pa intenzivnost povečujte med 30 do 60 sekund.
  • Po masaži popijte veliko vode, ki pomaga pri regeneraciji.
  • Uporaba fascia rollerja pri vašem ogrevanju ali ohlajanju lahko prispeva tudi k zmanjšanju bolečin v mišicah v naslednjih dneh.