Fit v pisarni?

Človek je ustvarjen z namenom, da se premika. Ker pa dandanes delo opravljamo pretežno v pisarnah, evolucijski razvoj ni več ustezen. Posledice so izguba moči, pada nam motivacijo in počutimo se slabo.

Tega nam ni treba. Z nekaj preprostimi triki lahko tudi poleg dela v pisarni, vzdržujemo raven energije in izboljšamo razpoloženje.

Mini vadba v pisarni

Redna vadba je pomembna, zato bi morali za pisalno mizo izvajati kratke treninge. Najbolj priljubljene vaje so:

  • kroženje z rameni
  • intenzivno dihanje za več kisika
  • čvrsto potisnite roke predse

Poleg tega obstaja veliko razteznih vaj, s katerimi boste raztegnili in sprostili posamične mišične skupine.

Sprostitev za oči

Delo za računalnikom je ekstremen napor za oči. Lahko poizkusite z enostavnim pravilom 20-20-20. To pomeni, da vsakih 20 minut poglejte v daljavo stran od zaslona za 20 sekund. Nato pa za nekaj sekund poglejte v predmet, ki je 20 ali več metrov stran.

Poleg tega, vsako uro, naredite odmor za nekaj minut. Tako boste preprečili občutek pekočih in rdečih oči.

Zdravi prigrizki

Klasični prigrizki so težki do želodca in vas naredijo utrujene. Na delovnem mestu posegajte po lahkih prigrizkih, kot so solate, polnozrnati izdelki, lahki zvitki in juhe.

Popoldanski padec energije pa preprečite s kosom sadja, namesto s čokolaso. Tudi oreščki ali študentska hrana so dobra rešitev.

Pravilno dihajte

Pod stresom se naše dihanje poslabša. Takrat je pomembno, da se dihate zavestno počasi, z globokimi vdihi skozi nos. Pazite, da se trebuh dviga in spušča. Pravilno dihanje učinkovito zmanjša stres.

Sredstvo proti stresu

V stresnih situacijah telo išče stikalo za izklop in takrat se poveča kortizol. Stresni hormon zagotavlja več moči za pobeg ali boj. V pisarni žal nimate možnosti pobega, saj ste za svojo mizo. Kljub temu, že majhe enote gibanja pripomorejo k zniževanju kortizola. Namesto, da pošiljate e-pošto ali sodelavce kličete po telefonu, se do njih sprehodite. Sprehod je vedno dobra ideja.

Telefonirajte sproščeno

Če želite zmanjšat napetost v vratu, se odpovejte držanju telefona med glavo in ramenom.

Mišično napetost boste nevralizirali, če boste telefon držali z eno roko ali uporabili zvočnik ali slušalke.

Več motivacije

Pridejo dnevi, ki so ekstremno naporni. Takrat je motivacija izrednega opmena. Sami veste, kaj vas motivira in to bi morali imeti pri roki na vašem delovnem mestu. Tako bo delo lažje in dan hitreje mine.