Medex - globalni ambasador

Medex - globalni ambasador

Čebelarski strokovnjaki na najvišjem nivoju

Slovenske čebele: razcvet čebelarstva v času Marije Terezije

Čebelarstvo ima v Sloveniji večstoletno tradicijo. V 18. stoletju je bil Slovenec Anton Janša prvi čebelarski učitelj na dvoru Marije Terezije. Njegove uspešne metode so veljale za revolucionarne in so sprožile pravi čebelarski razcvet.

Kranjska čebela: gospodarski motor in globalni ambasador

Seveda se je od takrat vse zelo spremenilo: država, ljudje, okolje. V domači deželi velikega poznavalca čebel, Antona Janše, je ohranjena strast do čebelarstva. Slovenija ima namreč največ čebelarjev na prebivalca v Evropi. Zato je tudi povsem logično, da je pobuda za že uveljavljen svetovni dan čebel prišla prav iz Slovenije. Od leta 2017 je tako 20. maj označen kot svetovni dan čebel, ki je na rojstni dan Antona Janše.

Zahvaljujoč slovenski čebelarski tradiciji, uspešno izvoženim čebeljim pridelkom in čebelam prijaznemu čebelarskemu turizmu okrog znamenite kranjske čebele (Apis mellifera carnica) – poznane tudi kot kranjska sivka ali kranjica - se je povečalo zavedanje o pomenu čebele za naš ekosistem in njeni ogroženosti zaradi okoljskih toksinov.

S tradicijo in visoko tehnologijo do boljše kakovosti življenja

Slovensko podjetje Medex je danes vodilno na trgu proizvodnje prehranskih dopolnil iz čebeljih pridelkov, kot so propolis, matični mleček ali cvetni prah. Najsodobnejša laboratorijska tehnologija dragocene surovine kranjske čebele pretvarja v edinstvene izdelke. Predvsem tekoče formulacije propolisa so paradni konj podjetja, prav tako njihovo polnjenje v stekleničke. Obe inovaciji ohranjata stabilnost sestavin, potrošnik pa se lahko zanese na najboljšo možno kakovost.

Vsi izdelki se lahko uporabljajo tudi kot podpora ciljni apiterapiji. Gre za medicinsko uporabo propolisa, zraka iz čebelnjaka, čebeljega strupa, čebeljega voska in medu – nežna pot za izboljšanje kakovosti življenja.

Predanost čebelam in ljudem

Medex je že podprl pobudnike svetovnega dneva čebel. Storjen pa je bil še en pomemben korak: UNESCO je zgodovinsko čebelarsko tradicijo Slovencev decembra 2022 priznal kot nesnovno kulturno dediščino človeštva. Danes v Sloveniji gojimo približno 200.000 čebeljih družin kranjske čebele. Poudarek je na nadzorovani vzreji čebeljih matic, saj ima naravna prisotna podvrsta zahodne medonosne čebele (Apis mellifera) posebno lastnosti, kot so neagresivnost, odlične orientacijske sposobnosti, odpornost na vremenske razmere in visok donos.

Kaj lahko storimo?

Kot potrošnik lahko z nakupom določenih izdelkov podprete določena čebelarska prizadevanja. Če vas zanimajo čebelji pridelki, kot sta med ali propolis, izberite socialno in trajnostno usmerjena podjetja. S tem posredno spodbujate zaščito čebel in potrebne raziskave.

Čebela je ena najstarejših domačih živali. Ljudje že približno 15.000 let vzdržujejo simbiozo s temi žuželkami, ki morajo včasih za kilogram medu obiskati dva milijona cvetov. Ne glede na to, nad katerim naravnim zakladom čebel ste navdušeni, z njo ste vedno deležni ljubečega pozdrava narave, ki nas uči spoštovanja tudi do najmanjših živih bitij. Čebele so odgovorne za približno tretjino svetovne proizvodnje hrane. Bravo!