Izkoristite svoj čas

Izkoristite svoj čas

Vedno več ljudi ima manj časa. Ni presenetljivo, da se vsak dan pojavljajo novi datumi, stalna razpoložljivost prek socialnih omrežij, telefonov in elektronske pošte. V resnici problem ni v pomanjkanju časa, problem je v pomanjkanju določanja prednostnih nalog. Kar je vedel že Seneka, mladi rimski filozof, ki je napisal:

"Nimamo veliko časa, ki ga imamo na voljo, vendar je veliko časa, ki ga ne uporabljamo."

Malo vsega

Mnogi od nas danes ne vidijo gozdov v množici dreves, saj so praktično izgubili v vsakodnevni rutini življenja. Skrb za prihodnost, obremenjenost s preteklostjo, nezadovoljstvo s svojim telesom ali življenjem, kot nam ga prikazujejo socialna omrežja - seznam se lahko neomejeno nadaljuje.

Kaj je skupno vsem tem stvarem? Preprečujejo nam, da bi živeli v trenutku in uživali v svojem življenju, kar je že pred tisoč leti omenjal že Seneka:

"Največja izguba časa v življenju prinaša zamudo. Važno nam je, da dan preteče in ubije sedanjost, ker se zanašamo na prihodnost. Največja ovira življenja je pričakovanje naslednjega dne in zato izguba današnjega. "

Časa nimamo v nedogled

Nekateri se morda sprašujejo, kaj ima to z njimi. Odgovor je zelo preprost: čas je naše največje bogastvo, vsak človek ima na voljo določeno količino časa. Nihče ne ve točno, koliko časa mu je ostalo - vendar je nekaj gotovo, izgubljenega časa ni mogoče dobiti nazaj.

Zato je pomembno, da se ozremo nazaj na naše življenje. Ali cenimo naš čas, ki je omejen? Ali ga jemljemo za samoumevnega in se obnašamo, kot da bomo živeli večno? Ali je res potrebno vsak dan ostati dlje v pisarni in žrtvovati čas, ki ga preživite s svojo družino? Ali vas to dolgoročno dela srečnejše?

Majhni koraki

Božični čas mnogim ljudem nastavi ogledalo, v katerem lahko skrbno pretehtajo in ocenijo svoje življenje. Pogosto tisto, kar vidijo, ni optimalno, celo kritično? Pa vendar le redko nekaj naredimo ali spremenimo smer.

Ni tako težko. Ni nujno, da so spremembe velike. Tudi najmanjše spremembe lahko sčasoma zadostujejo. Ne gre za vsakodnevne sestanke v pisarni, ampak za razvoj zavedanja in sposobnosti, da včasih rečemo ne. Če vsak dan šest minut prej zapustmo delovno mesto, je to trideset minut na teden, trideset minut, ki jih lahko preživimo s prijatelji, družino ali jih namenimo svojim konjičkom. Druga možnost je, da določen dan prej odhajamo iz službe,..

Obstaja nešteto možnosti, da bi bolje izkoristili svoj čas. Pomembno je, da ne pozabimo nanje in da jih vsak dan zapomnimo. Ne živimo večno, zato: Carpe Diem! Božič je pravi čas za začetek. Želimo vam srečen božič in vesele praznike.