Aquajogging - več kot regenerativni trening

V zadnjem času aqua jogging postaja vse bolj priljubljen. Tovrstna vadba je še posebej zanimiva za tekače po poškodbah.  

Ko slišite izraz ''aquajogging'' si mogoče predstavljate starejše dame, ki čofotajo po vodi. Tudi to je mogoče, vendar pa je vodni jogging lahko precej naporen. Izkušeni tekači lahko s to vadbopovečajo svojo vzdržljivost, zmogljivost in hitrost. Vadba je kot nalašč za ljudi, ki želijo izgubiti težo, ker se z njo pokuri veliko več kalorij kot s hojo.  

Kaj je aqua jogging?

Aqua jogging, je točno to kar lahko razberemo že iz imena. Gre za tek v vodi. Lahko kupite poseben jopič ali pas z utežmi za dodati upor. Pri vadbi ste v vodi in enostavno tečete, čeprav vadba ni tako preprosta. Voda je 800-krat gostejši od zraka. To pomeni, da je takšen tek veliko bolj naporen, čeprav v vodi praktično ni čutiti učinkov gravitacije. 

Kakšne so prednosti aqua jogginga?

Aqua jogging ima številne prednosti. Kot smo že omenili, je voda precej gostejša od zraka. Zato je ta šport zelo naporen. Kljub temu je primeren za vsakogar, saj gre za izo-kinetično vadbo. To pomeni, da težavnost uravnavamo sami. Če se ne premikate, nimate upora, ampak hitreje izvjate gibe in vadba je težja. Prednosti:

  • Nevarnost poškodb je minimalna. Najbolj nevarna stvar pri aqua jogging je pot do bazena.
  • Trenirate svoje celotno telo: noge, roke, ramena in jedro telesa. Poleg tega trening v vodi obremeni več mišic hkrati. 
  • Vzdržljivost, koordinacija in moč se hkrati izboljšujejo.
  • Edna izmed največjih prednosti je, da sklepi in kite niso obremenjeni. Tek predstavlja velik stres za telo in tveganje za poškodbe. Pri aquajoggingu pa ne tvegate niti padca. 
  • Ni ekscentrične obremenitve. Ekscentrična obremenitev pomeni, da se napeta mišica raztegne s silo. To lahko privede do manjših poškodb mišic, kot so boleče mišice. Ko vadite v vodi te nevarnosti ni.

Nasveti za začetek:

  • Če želite preizkusiti aqua jogging, je tukaj nekaj nasvetov, kako začeti.
  • Ogrejte se. Kot pri vsakem drugem športu se ogrejte, preden začnete.  
  • Uporabite monitor srčnega utripa. Za razliko od običajnega teka, pri aquajoggingu nihče ne opazi, da ste upočasnili. Lahko uporabite vodoodpnen monitor srčnega utripa. Zaradi pritiska vode, se maksimalni utrip zniža za približno 10 utripov. 
  • Udeležite se tečaja! Gibanje pri aquajoggingu ni enako, kot pri teku. Nanj se je potrebno navaditi. Da bi imeli od vabe kar največ, se udeležite tečaja, kjer bodo prikazali pravo tehniko. 
  • Izogibajte se dolgčasu. Da bi se izognili dolgčasu, vadbe med seboj menjajte.

Aqua jogging je popoln šport, ki ga lahko izvaja kdorkoli. Odličnna izbira je še posebej za tekače. Z vadbo boste izboljšali svojo zmogljivost, brez tveganja poškodb.