6 prednosti rastlinskih beljakovin

6 prednosti rastlinskih beljakovin

Rastlinske beljakovine imajo nekaj prednosti pred živalskimi. Poglejmo bolj podrobno.

Zakaj beljakovine

Brez beljakovin človeško telo ne more delovati. Beljakovine so osnova življenja. Vsaka celica je sestavljena iz aminokislin, ki so osnove beljakovin. Beljakovine podpirajo raven energije, gradijo mišično maso in so zelo pomembne za gradnjo encimov in nevrotransmiterjev. Ni presenetljivo, da so beljakovine eno od treh makrohranil (skupaj z maščobo in ogljikovimi hidrati).

Vsi tisti, ki ste si zdaj zaželeli sočni zrezek, si zapomnite: niso omembne le beljakovine, ampak tudi to, kje jih telo dobi. Rastlinske beljakovine prinašajo nekatere koristi, ki jih predstavljamo v nadaljevanju.

Prednosti rastlinskih beljakovin

Boljša prebava

Zelenjava, stročnice, žita, oreški in semena vsebujejo različne topne in netopne vlaknine, ki naravno pospešujejo prebavo. Topne vlaknine so odgovorne za občutek sitosti po obrokih in pomoč pri prebavi.

Boljša presnova

Kombinacija vlaknin in beljakovin v številnih rastlinskih živilih pomeni, da naše telo potrebuje nekaj časa, dokler popolnoma jih popolnoma ne prebavi. Rastlinske beljakovine se zaradi vlaknin prebavljajo dlje kot maščoba ali ogljikovi hidrati. Več kot telo vloži v prebavo, bolj spodbuja metabolizem.

Zdrav kardiovaskularni sistem

Ljudje, ki jedo malo ali popolnoma opustijo živila živalskega izvora, imajo na splošno nižjo stopnjo holesterola, saj zaužijejo manj nasičenih maščobnih kislin. Rastline vsebujejo le majhne količine nasičenih maščobnih kislin - izjema so kokosovo olje in palmovo olje. Poleg tega so rastlinski steroli dobri za zdravje srca.

Manjša izpostavljenost hormonom in antibiotikom

Industrijska proizvodnja in živinoreja pogosto uporabljata antibiotike in hormone. To pomaga pri hitrejši rasti in boljšem zdravju živali. Za razliko od živalskih, živila rastlinskega izvora ne vsebujejo dodanih hormonov ali antibiotikov in vsebujejo vitamine, minerale, antioksidante, ...

Dobro za Zemljo

Če izberemo rastlinske beljakovine, to pozitivno vpliva na okolje in podnebje. Za proizvodnjo enega kilograma govejega mesa je po nekaterih virih potrebno med štiri in šestnajst kilogramov žit ali soje. Poleg tega gre za veliko porabo vode - do 15 litrov na kilogram, velike emisije toplogrednih plinov in potrebo po zemljiščih. Če žitarice namenjamo živalih, ki jh nato uporabimo v svojih prehrani, ni potrebno biti matematik, da bi lahko izračunali, kaj je boljše za podnebje in okolje.

Vitaminske in mineralne bombe

Zopet ponavljamo že tisočkrat slišano - živila rastlinskega izvora dajejo telesu pomembna hranila, od vitaminov, mineralov, sekundarnih rastlinskih snovi do ​​antioksidantov. Če želimo ostati zdravi, posegajmo po rastlinskih živilih.

Živila, bogata z rastlinskimi beljakovinami

Po omembi nekaterih prednosti, smo vam pripravili seznam z rastlinskimi beljakovinami bogatih živih:

  • stročnice: fižol, mlada soja, grah, čičerka, leča, soja ...
  • polnozrnata žita: amarant, ajda, pira, proso, oves, kvinoja, riž ...
  • oreščki / semena: chia semena, lešniki, konopljina semena, bučna semena, mandlji, pistacije, sezamovo seme, sončnična semena ....

V enem obroku je najbolje kombinirati živila iz dveh od teh treh skupin. Tako ste lahko prepričani, da z vsakim obrokom dobite vseh 20 aminokislin.