Črevesje - bolj pomembno kot mislite

Rek "zdravje se začne v črevesju" še kako drži. Črevesje je temelj imunskega sistema, zato je njegovo zdravje izrednega pomena. Vsakdo lahko sam naredi nekaj zanj. 

Črevo je izredno podcenjen organ. Medicinske raziskave, katerim smo priča šele v zadnjih desetih letih, odkrivajo vpliv zdrave črevesne flore na imunski sistem. Že v stari časih pa so vedeli, da slaba prebava povzroča številne bolezni. To je pravzaprav povsem logično: kako lahko črevesje hranila absorbira ustrezno, brez vitalnih hranilnih snovi. 

Dejstva in številke

Ko pogledamo nekaj številk, ki se nanašajo na črevo, lahko šele občudujemo ta zapleten in občutljiv organ. Povprečna dolžina črevesja je osem metrov in je pod nadzorom približno 100 milijonov nevronov. Zato črevo ponekod poimenujejo tudi ''drugi možgani''. 

Dom za bakterije

V črevesju živi 100 bilijonov to je okoli 100.000 milijard bakterij, od katerih pripada 99 odstotkov le štirim različnim sevom. Te bakterije oblikujejo svoj ekosistem, povsem drugačen svet v notranjosti vsakega človeka, ki prevzema številne naloge.

Črevesne bakterije

  • preprečujejo širjenje patogenih mikroorganizmov v črevesju in ščitijo pred okužbami.

  • regulirajo imunski sistem.

  • so odgovorne za proizvodnjo vitamina K

  • ščitijo pred strupenimi snovmi in toksini

  • spodbujajo gibanje črevesja

Vprašanje za zdravje

Velikanski pomen zdravja prebavnega trakta je razviden iz naslednjega dejstva: 80 odstotkov imunskih celic telesa se nahaja v črevesju. Če pride do okvare, ima daljnosežne posledice. Pojavi se lahko na primer:

  • nihanje razpoloženja

  • kožne bolezni

  • alergije

  • prehranske intolerance

Zaradi nepravilne prehranje, lahko črevo postane tudi pravi energetski vampir. Počutimo se lahko upočasnjene in brez volje. 

Panika ni potrebna. Črevesna flora je relativno stabilna. Vendar pa lahko nekateri dejavniki porušijo njeno ravnotežje. Med njimi so npr. zdravila (antibiotiki v črevesju delujejo kot jedrska bomba), slabe prehranjevalne navade in življenjski slog (stres, psihološki stres in okoljski dejavniki).

Kaj lahko naredite sami

Vsaka oseba ima svoje prebavno zdravje v svojih rokah, saj lahko z dobrimi navadami vsakdo stori nekaj zase. Z mnogimi živili lahko podpiramo črevesno floro, še zlasti s probiotičnimi izdelki. Poleg tega pa prehrana z nizko vsebnostjo maščob, malo sladkorja in visoko vsebnostjo prehranskih vlaknin, pomembno vpliva k ohranju zdrave in nemotene črevesne flore. Tako bo črevo tudi v starosti ostalo zdravo.