Zmogljivost možganov

V zadnjih letih je prihajalo do navala ponudb, pri katerih  se obljublja večja zmogljivost možganov. Obsegajo od dolgoročnih “programov jogginga možganov'',  ki preprečuje upad zmogljivosti s starostjo, do tablet, ki zmogljivost kratkoročno povečajo. Trenutno so ponudbe že nepregledno narasle. Velikokrat gre za posel s strahom. Duh demence in monstrum Alzheimerja sta dandanes stalni pojav v medijih. Vendar ali je resnično potrebno zapraviti ogromno denarja, da možgane obvarujemo degeneracije, ali so te ponudbe dejansko učinkovite in kako so si pomagali ljudje nekoč? Kaj dejansko pomaga?

Na splošno lahko rečemo, da lahko kognitivne sposobnosti treniramo. Na tak način lahko preprečujemo duševno nazadovanje, ki je starostno pogojeno. Še pred nekaj leti je veljalo, da se možgani, ko enkrat dosežejo svoj razvoj, več ne spreminjajo. Vendar sedaj je znano, da so možgani in živčni sistem še v visoki starosti fleksibilni, se lahko prilagajajo in jih lahko treniramo.

Študije trajajo zmeraj dalj časa, saj drugače niso merodajne. Kar je tudi razlog, zakaj obstaja toliko ponudb, ki obljubljajo boljšo zmogljivost možganov, vendar brez dokazov. Nehote se postavi vprašanje, kako so si ljudje nekoč pomagali. Saj so že nekdaj obstajali ljudje, ki so v visoki starosti bili v najboljši duševni kondiciji. Sledijo napotki in triki, kako možgane ohranjamo dolgoročno zmogljive in kako jih lahko kratkoročno še bolj aktiviramo.  

 • Osnovni predpogoj je dovolj spanca. Samo kadar smo spočiti, smo sposobni kognitivnih obremenitev. Dandanes se že tukaj pričnejo težave, saj vedno več ljudi premalo spi. Individualne potrebe po spancu so sicer različne, vendar vsak potrebuje najmanj šest ur spanca na noč.
 • Možgani potrebujejo pravilne hranilne snovi, da pravilno delujejo. S tabletami je možna povečana zmogljivost možganov, ki pa je vedno časovno omejena. Za dolgoročni učinek je bolj pomembna pravilna prehrana. Pestra in uravnotežena prehrana z dovolj sadja in zelenjave zagotavlja, da so možgani preskrbljeni s snovmi, ki jih potrebuje. Najpomembnejše pravilo je: veliko tekočine. Tekočina poskrbi za preskrbo glave in telesa s kisikom. Najmanj liter in pol, še bolje dva litra vode in nesladkanega čaja na dan.
 • Da se lahko dalj časa koncentrirate, je pomembna preskrba z železom, vitamini B1, B2 in folno kislino ter enakomerna preskrba z energijo. To lahko zagotavljamo z dolgoverižnimi ogljikovimi hidrati, ki jih vsebujejo npr. polnovredni izdelki. Pomembne so tudi večkrat nenasičene maščobne kisline. Na vašem jedilniku naj bodo oreščki, mastne ribe, repično olje in orehi. Ker možgani ne morejo skladiščiti rezerv, so odvisni od preskrbe s hranilnimi snovmi preko krvi. Zato so redni obroki pomembni, najbolje pet krat dnevno.
 • Redni odmori pri duševnem delu ohranjajo zmogljivost. Potrebno si je vzeti čas za počitek. Idealni za to sprehodi, saj spodbudijo transport kisika v možganih.  
 • Izplača se, da postanete oseba, ki se celo življenje uči in ki nove stvari z radovednostjo sprejema. Učenje je zelo učinkovit trening za možgane. Pri tem ni pomembno, kaj se učite in za kaj. Najbolj učinkovito je, samo kot informacija, učenje tujih jezikov.  
  Vsak učni proces ''aktivira'' nove sinapse v možganih. Poleg tega nudi življenje nekomu, ki je odprt za novitete in ohranja otroško radovednost, veliko veselja in radosti. Nove izkušnje spet tvorijo nove sinapse.

Nekaj napotkov za boljšo zmogljivost:

 • formulirajte cilje zelo konkretno, kar dodatno motivira in poveča koncentracijo. Če je pred vami velikanska naloga, jo razdelite v več manjših etap, v katerih formulirajte cilje. Tako pridete z manjšimi, koncentriranimi koraki do velikih ciljev in ne izgubite pregleda.
 • Zanimanje je pravi čudež. Tako se lažje poglobimo v temo in smo dalj časa skoncentrirani. Vedno si postavite vprašanje: “Kaj lahko s to nalogo pridobim?” oz. “Kaj se bom naučil in bom lahko kasneje uporabil?”
 • Odstranite vse, kar moti vašo koncentracijo. Za optimalno koncentracijo potrebujejo možgani nekaj časa. Če smo poglobljeni v nalogo in nas nato nekaj zmoti (npr. zvonjenje mobilnega telefona), je potrebno tudi do deset minut, da se spet skoncentriramo.
 1. Napotek številka 1: Izklopite mobilni telefon.

 2. Odstranite ostale moteče vire in stvari. Če to ni možno, je smiselno uporabljati čepke za ušesa. 

 3. Pospravite vašo pisalno mizo. Nered poveča nekoncentracijo.

 • Neomejena vladarja pri povečevanju zmogljivosti možganov sta šport in gibanje. Obstajajo številne študije, ki dokazujejo odličen in pozitivni učinek na možgane. S športom rastejo možgani. Tako imajo ljudje, ki se redno ukvarjajo s športom, več možganske snovi kot ljudje, ki se s športom ne ukvarjajo. Rezultat je povečana duševna zmogljivost. Redno gibanje preskrbuje možgane s kisikom, saj je povečana tudi prekrvavitev. Tudi druge biokemične sestavine se lažje transportirajo. Telesna aktivnost ugodno vpliva na nastanek novih sinaps in utrdi že nastale.
  Torej: bolj pametni s športom!