Zdravo barvilo klorofil

Zelena barva pri ljudeh navadno ne pomeni nekaj zdravega. Pri rastlinah je popolnoma drugače. Snov klorofil, ki je odgovorna za zeleno barvo listov, ni prisotna samo pri fotosintezi, temveč je tudi za ljudi zelo zdrava.

Klorofil poznamo iz učnih ur biologije. Odgovoren je za zeleno barvo rastlin ter je ključnega pomena za fotosintezo. Pri tem se voda, ogljikov dioksid in svetlobna energija spremenijo v kisik in glukozo. Gre za tako imenovano inverzijo človeškemu dihanju.

Klorofil je zelo podoben hemoglobinu, rdečemu barvilu krvi. Obe snovi sta skoraj identični. Edina razlika je, da je pri klorofilu v centru kemične strukture molekula magnezija, v strukturi hemoglobina pa molekula železa.

Zaradi te lastnosti se klorofilu pripisujejo številni pozitivni aspekti, ki spodbujajo dobro počutje. Naj bi uničeval klice ter uničil škodljive bakterije, ima antioksidativne učinke ter veže strupene snovi. S tem zelo dobro deluje kot preventiva proti raku. Poleg tega spodbuja nastanek novih krvnih celic, skrbi za boljšo absorpcijo železa ter preprečuje pomanjkanje magnezija.

Velja naslednje pravilo: več klorofila ima večji učinek na zdravje in dobro počutje. Obstajajo številne možnosti, kako zaužiti klorofil. Najprej klasična, kjer jeste zelenjavo. Dobra stran te je, da zaužijete še številne druge hranilne snovi, kot so vitamini in sekundarne rastlinske snovi, ki še dodatno spodbujajo dobro počutje.

Zelena zelenjava je še posebej bogata s klorofilom. Največ ga vsebujejo kopriva, ohrovt, peteršilj, špinača, brokoli, zeleni fižol, grah, kumare in kivi.

Če vam kdaj primanjkuje časa ali doma nimate zelenjave, lahko klorofil zaužijete tudi drugače. Obstajajo različni izdelki, kot so npr. kapsule in napitki, kot je prah ječmenove trave. Žitne trave so odlični dobavitelji klorofila, saj telesu zagotavljajo še številne druge snovi.