Fitnes trendi 2016

Težko je delati napovedi, kljub temu pa jih, predvsem na začetku leta radi delamo. Tukaj so aktualni fitnes trendi za leto 2016.

Že deseto leto zapored je ekipa strokovnjakov pod okriljem American College of Sports Medicine, predstavila 40 potencialnih fitnes trendov. Z njimi so seznanili 26933 strokovnjakov, akademikov in novinarjev na področju zdravja in fitnesa. Njihova naloga je bila, da posamezne trende ocenijo z ocenami 1-10. Na podlagi tega vam predstavljamo top 10 trendov za leto 2016.

Ker se fitnes industrija nenehno razvija, je napovedovanje trendov še posebej priljubljeno. So se obdržali trendi iz preteklega leta, ali prihajajo novi trendi?

Poglejmo rezultate.

 1. Nosljiva tehnologija
  Čeprav tehnologija, vključno z razmimi fitness trackerji monitorji srčnega utripa in pametnimi uramiu, še ni tako stara, je že v razcvetu. To se bo krepilo še naslednja leta, v tem času pa se pričakuje nove izdelke, kot so pametni kozarci in pametna oblačila.

 2. Trening z lastno težo
  Ta trend je zopet postal priljubljen v zadnjih letih. To so fitnes vaje, ki jih je mogoče izvajati z lastno telesno težo. Klasični primer so sklece. Danes to vrsto vaj omogoča vse več telovadnic. Še posebej zato, ker za tovrstne vaje, oprema skoraj ni potrebna. Ker daje odlične rezultate, bo tovrstna vadba ostala priljubljena še v prihodnjih letih. 

 3. Visoko intenzivni intervalni trening (HIIT)
  Pri tej vrsti vadbe gre za izmenjajočo visoko intenzivno vadbo, v kombinaciji s kratkimi fazami regeneracije. HIIT vadba običajno traja le 30 minut, kar je razlog, zakaj je tako priljubljen predvsem med ljudmi, ki nimajo veliko časa.

 4. Trening za moč
  Klasika, ki je še vedno zelo priljubljena, saj je sestavni del vsakega dobrega programa treninga, ostaja tudi v prihodnosti.

 5. Profesionalne fitnes trenerji in strokovnjaki
  Različni programi usposabljanja za strokovne fitnes trenerji in strokovnjake so v razcvetu. Dandanes je usposabljanje in izobraževanje vse bolj pomembno in zagotavlja pomembno konkurenčno prednost v zelo konkurenčnem zdravstvenem trgu. Istočasno imajo kupci to prednost, da lahko izbirajo med najboljšimi strokovnjaki.

 6. Osebni treningi
  Ker je čedalje več strokovno usposobljenih fitnes trenerjev, se povečujejo tudi ponudba osebnega svetovanja na vseh področjih zdravja in fitnes industrije.

 7. Funkcionalni fitnes
  Ta vrsta vadbe simulira gibe, ki jih uporabljamo v vsakdanjem življenju. Tako se mišične skpine, ki jih najpogosteje potrebujemo, še bolj okrepijo. S treningom se izboljša ravnotežje, moč, koordinacija in vzdržljivost.

 8. Vadba za starejše
  Prebivalstvo se stara in vsi želijo ostati čimbolj fit. Zato razvoj fitnes programov za starejše ljudi, igra vse pomembnejšo vlogo pri usposabljanju kadrov.

 9. Šport in hujšanje
  Kombinacija vadbe in programov, ki imajo za cilj hujšanje z zmanjšanjem kalorij se povečujejo. Z naraščajočim številom prekomerno težkih ljudi v industrializiranih državah, ni presenetljivo, da je tudi ta kategorija končala v Top 10. Kombinacija uravnotežene vadbe in prehrane je učinkovit način za izgubo ali ohranjanje telesne teže. Poleg tega, se ti dve področji med seboj odlično dopolnjujeta.

 10. Joga
  Ta kategorija vključuje vse vrste joge, kot so Power joga, Bikram joga, Yogalates itd. Tudi na področju joge se pojavljajo vedno nove oblike vadb, zaradi česar je še vedno privlačna oblika fizične okrepitve.