Hitra hrana - problem 21. stoletja

Prepogosto uživanje hitre hrane je nezdravo. Toda zakaj je tako dobrega okusa, da telo kar kliče po njej? 

Število ljudi s prekomerno telesno težo, nenehno narašča. Ne samo, da so prizadeti ljudje v zahodnem svetu, nevarnost preži tudi tako imenovanim državam v razvoju. Razlog tiči v nezdravih razvadah kot sta hitra hrana in sladke pijače.  

Ampak, če je tako dobrega okusa...

Vsakdo ve, kako nezdrava je ta hrana. Vendar pa se ji ni tako enostavno izogniti. Mnogi ljudje v resnici čutijo boljši okus v nezdravi hrani. Za to sta odgovorni predvsem dve sestavini: maščobe in sladkor. Obe poudarjata okus. Zato nezdrava hrana ni nujno bojšega okusa, ampak bolj intenzivnega. Posledica je, da ti sestavini poskrbita za dober okus, kar v trgovini nezavedno vpliva na odločitev o nakupu. 

Posledice

V zadnjem času posledice hitre hrane in sladki pijač primerjajo s posledicami kajenja. Znane posledice prekomernega uživanja so debelost, diabetes in povečano tveganje za srčno žilnimi boleznimi. Vendar pa se seznam tu še ne ustavi. Posledice so tudi: 

  • Tveganje za nastanek kolorektalnega raka: v nedavni študiji ugotovavljajo, da lahko prekomerno uživanje hitre prehrane poveča tveganje za raka črevesja. Vzrok naj bi bil v črevesnih bakterijah, ki so povezane s povečanim tveganjem. Študija je pokazala zelo hitre učinke spremenjenega prehranjevanja in njegovega vpliva na prebavni sistem. Po dveh tednih se črevesna flora prilagodi spremnjenem prehranskem vzorcu in dobi drugačno sestavo. Sprememba v prehrani se pokaže zelo hitro, tudi če teh učinkov takoj ne občutite. 

  • Imunski sistem: nezdrava, industrijsko predelana hrana povzroča draženje imunskega sistema. To povečuje tveganje za pojav alergij in nastanek astme. Še posebej se k temu nagnjeni otroci in mladi, vendar pa tega ne moremo neposredo povezati s hitro hrano. Ti izdelki vsebujejo zelo veliko histamina in škodljivih trans maščob, ki lahko posredno povzročijo alergije in astmo.  

  • Zamaščena jetra: izraz "sladkorna bomba" je za veliko brezalkoholnih pijač preblag. Pogosto na 100ml vsebujejo dobrih 10 kock sladkorja. Prav tako je lahko vsebnost sadnega sladkorja zelo visoka. Dolgoročno to vodi v konstantno povišan sladkor, kar povzroča degeneracijo notranjih organov. Predvsem so prizadeta jetra. Hitra hrana ima lahko zelo uničujoč vpliv. Škoda, ki jo debelost in previsok sladkor povzročita jetrom, je primerljiva s posledicami alkohola.   

Izdelki z manj maščobami niso boljši

Tako imenovani "light" izdelki običajno niso veliko boljši. Poglejmo malce podrobneje. Imajo lahki izdelki manj kalorij? Da, običajno imajo manj kalorij in enak okus kot običajni izdelki in v tem je problem.  
Ker imajo light izdelki enako sladek okus, kot običajni, naši možgani menijo, da v telo vnašamo veliko kalorij. Izkazalo se je, da trebušna slinavka začne z distribucijo inzulina, da bi zmanjšala sladkor. Kalorij je manj, vendar pa brez sladkorja vstopijo v krvni obtok. Že razdeljeni inzulin tako znižuje normalne ravni sladkorja v krvi. Rezultat je nizek krvni sladkor, ki vodi do hrepenenja po hrani. To pomeni, da bo vnos kalorij z light izdelki res manjši, vendar pa bo kasnejša lakota večja in na ta način boste zaužili še več kalorij. Zato je bolje, da se lahkih izdelkov izogibate.