Pohodništvo je priljubljena športna aktivnost

Pohodništvo je priljubljena športna aktivnost

Prednosti vadbe na svežem zraku

Slikoviti pašniki, čudovite gorske pokrajine, kristalno čista jezera, dih jemajoči slapovi in še veliko več - pohodništvo nam omogoča spektakularen vpogled v naravo. Hkrati nas ohranja mlade, fit in zdrave. Kajti medtem ko hodimo, samo ali v družbi, se naša kondicija krepi, ob tem pa pridobivamo tudi na moči in ravnotežju.

Pohodništvo je torej nedvomno eden izmed vzdržljivostnih športov, ki jih je mogoče izvajati v vseh letnih časih. Stopnjo težavnosti je mogoče določiti na podlagi same poti. Pohodništvo je torej primerno za vsakogar. Dejavnost na svežem zraku se pogosto dojema kot zelo sproščujoča in včasih kot meditativna. Občutek sreče opisujejo tudi ljubitelji pohodništva. To, da ste dosegli nekaj, kar ste si zadali, predstavlja občutek dosežka. Hkrati se telo, duša in duh opomorejo od življenjskih stresov z močjo narave, daleč stran od vrveža.

Pozitiven vpliv pohodništva

Pozitiven vpliv na psiho ima pri pohodništvu pomembno vlogo. To dokazuje interdisciplinarna študija "Über'n Berg" , ki jo je leta 2012 izvedla Univerzitetna bolnišnica v Salzburgu o preprečevanju samomora (povezavo najdete tukaj). Po skupno 9 tednih pohodništva so vključeni v raziskavo izjavili, da so v gorah pridobili več samozavesti in občutili manj stresa. Pohodništvo tako ne trenira le mišic, ampak tudi naš um.

Varnost na prvem mestu

Kljub temu obstaja nekaj pravil, ki jih je treba upoštevati pri pohodništvu. Še posebej, če imate malo ali nič izkušenj v gorah, je pomembno, da pred načrtovanim pohodom razmislite o sledečih zadevah:

  1. Turo je treba dobro načrtovati vnaprej in v okviru vašega fizičnega stanja. Precenjevanje samega sebe lahko privede do nesreč, tudi med izkušenimi pohodniki. Če niste prepričani, se o turi pogovorite z nekom, ki ima izkušnje v gorah. To še posebej velja, ko so na pohodu z vami (manjši) otroci. Preveč naporna turneja lahko hitro postane stresna ali celo nevarna. Če hodite sami, je najbolje, da o svojih načrtih obvestite svoje najbližje, oskrbnika koče ali druge pohodnike.
  2. V gorah se vreme zelo hitro spreminja. Osnovna oprema z zaščito pred dežjem je zato nepogrešljiva. Ne pozabite na plastenko vode in nekaj hrane, saj se lahko zgodi, da je npr. koča zaprta.
  3. Pohodništvo je dejavnost, ki poteka v naravi in z naravo. Držite se označenih poti, da zaščitite lokalno floro in favno. Poti ščitijo pohodnike tudi pred padajočim kamenjem ali drugimi težkimi situacijami. Vedno sledite potem in smerokazom.
  4. Pazite na pašne živali! To še posebej velja, ko želijo samice zaščititi svoje mladiče. Da bi se izognili neprijetnim incidentom, se jim je najbolje izogibati v širokem loku.
  5. Smeti vedno odnašajte s seboj in jih ne odlagajte med potjo. Kar prineseš, to odneseš!
  6. Nenazadnje – obutev! Čevlje morate prilagoditi izbrani turi. To pomaga tudi pri preprečevanju nesreč. Vzemite si čas pri izbiri čevljev in zavezovanju vezalk. Tako se boste izognili bolečim otiščancem ali žuljem. Čevlje si morate 15-30 minut po začetku hoje ponovno zavezati, saj se zaradi materialov ali telesne toplote razrahljajo. Čevelj se potem lahko še bolje prilega nogi.

Želimo vam veliko veselja in sproščujočih trenutkov v naravi!