Kako se boriti proti mačku?

Pustni torek je za mnoge dan za praznovanje. Da ne bo naslednji dan preveč ''mačkast'', smo vam pripravili nekaj nasvetov.

Zakaj pride do mačka še ni povsem jasno. Obstaja več teorij. Ena pravi, da je dehidracija posledica alkohola, ki zgosti kri, kar draži možganske ovojnice in povzroča glavobole. Druga teorija pripisuje krvdo acetadehilu. Ta citotoksin se proizvaja med presnovo alkohola in povzroča slabost. Obstaja pa tudi teorija, da je vzrok za nočne glavobole in bolečine v mišicah, v pomanjkanju mineralov. .

Kakorkoli že, pri premagovanju mačka, so se izkazala nekatera domača zdravila, ki pomagajo blažiti simptome in, je maček hitro mimo.

Bodite previdni z zdravili

Če boste vzeli aspirin, ga vzemite tik pred spanjem. Bremeni namreč želodec in lahko poveča slabost naslednji dan.

Ne uporabljajte paracetamola. To zdravilo se presnavlja v jetrih, ki so že tako preobremenjena od alkohola. V najslabšem primeru je lahko rezultat nepopravljiva poškodba jeter.

Olje poprove mete in hladni obkladki proti glavobolu

Olje poprove mete deluje proti glavobolu tako dobro kot tablete, vendar ne obremenjuje telesa. Nekaj kapljic olja vmasirajte v čelo in sence. Delovati začne po približno 15 minutah.

Z vrečko ledu ali hladno krpico lahko zmanjšate bolečine. Zaradi maraza, se krvne žile skrčijo in bolečina mine. 

Veliko pijte

Alkohol ima dehidracijski učinek. Zato si med zabavo občasno privoščite kozarec vode. Naslednji dan se potreba po tekočini še poveča. Odžejajte se z vodo ali razredčenimi sadnimi sokovi. Najboljša izbira je mineralna voda, ki pomaga pri pomanjkanju mineralov, povezanim z alkoholom. 

Izogibajte se gaziranih pijač, saj dražijo že tako občutljiv želodec.

Hrana pomaga - pred in po

Ustrezen obrok naredi veliko razliko. Mastna hrana pred začetkom, bo upočasnila delovanje alkohola.

Med praznovanjem jejte slane prigrizke. Te upočasnijo pomanjkanje mineralov.

Naslednji dan si privoščite zelenjavno enolončnico in sveže sadje. Fruktoza iz sadja spodbuja presnovo alkohola.

Izognite se težkim obrokom, saj so jetra še vedno obremenjena z alkoholom. Velika količina maščob jih bo le dodatno obremenila.

Pod nobenim pogojem posegajte po sladkem med in po praznovanju. Običajno sladkor povečuje učinek alkohola in spodbuja razgradnjo stranskih produktov alkohola, kar povzroča glavobol. 

Klin se s klinom zbija?

Mnogi prisegajo na to, da mačka pomirjajo z alkoholom. Slavno pivo za regeneracijo je kontraproduktivno. Kmalu se počutite bolje, ker nova porcija alkohola širi krvne žile, kar zmanjšuje glavobol. Kasneje pa se proces regeneracije upočasni. Jetra pa morajo razgraditi še več alkohola.

Najbolje bo, da se namesto tega odpravite na sprehod. Vadba na svežem zraku bo stimulirala cirkulacijo, razširila žile in pospešila regeneracijo.

Mešanje - da ali ne?

Pivo vsebuje drugačne vrste alkohol, kot  na primer vino. Več različnih vrst alkohola, je še bolj toksičnega. Ostanite pri eni vrsti pijače in jih ne mešajte. 

Končno namig: nikotin zmanjšuje občutek, kako pijani ste že, saj znižuje raven alkohola v krvi. To povečuje tveganje, da boste popili preveč. Naslednjič kadite manj in tako preprečite, da bi pregloboko pogledali v kozarec.