Ali je klasična prehranska piramida sploh še aktualna?

Že otroke v šoli več kot desetletja učijo o klasični prehranski piramidi. Ampak ali je danes sploh še ustrezna? 

Če pogledamo prehransko piramido, ki jo lahko v obliki plakata najdemo v vsaki šoli, mora 50% dnevnega vnosa ogljikovih hidratov izvirati iz živil, kot so riž, krompir, testenine ali žita. Vendar ali je to res najboljša prehrana za ljudi?

Dejstvo je, da vse več nutricistov kritizira klasično prehransko piramido. 

Piramida je preveč splošna

Vsaka oseba ni vsak dan aktivna enako. To pomeni, da splošni nasveti o količini ogljikovih hidratov niso dobri, saj ne veljajo niti za posamezno osebno. Razlog je preprost. Več kot se gibljemo, več ogljikovih hidratov potrebujemo. Nato se raven glukoze v krvi zmanjša, kar povzroča potrebo po še večji količini glukoze in ogljikovih hidratov.
Noben človek se ne giblje enako vsak dan, zato je težko reči, koliko ogljikovih hidratov človek res potrebuje. Toda z gotovostjo lahko rečemo preveč, da je 50% dnevnega vnosa energije iz ogljikovih hidratov, preveč. 

Posledice čezmernega uživanja ogljikovih hidratov

Če zaužijemo več ogljikovih hidratov, kot jih potrebuje naše telo, se prekomerna energija (kalorije) v telesu pretvori v maščobo. Tako se energija odlično shranjuje - za slabe čase.

Težava je v tem, da danes naše telo ne doživlja več slabih časov. 
Glukoza se v telesu vedno preoblikuje v energijo. To pomeni, da se zaradi preveč sladkorja in škroba, maščobe ne morejo razgraditi in se celo kopičijo. Začaran krog.   

Zdravstvene posledice

Naloga inzulina je prenos sladkorja iz krvi v celice, kjer se spremeni in uporabi, nivo krvnega sladkorja pa pade na normalne vrednosti. Vendar pa inzulin preprečuje tudi degradacijo maščobnih celic.
Če je raven inzulina nenehno in dolgotrajno povečana, pride do odpornosti in s tem do diabetesa tipa 2. Klasična prehranska piramida priporoča zelo visok delež ogljikovih hidratov. Posledica tega je pogosto povišana raven insulina, kar lahko na dolgi rok vodi do prekomerne telesne teže in sladkorne bolezni - tipa 2.

Dobra hrana

Kaj je po tem takem sploh dobro jesti? Naslednja živila so vsekakor dobra izbira:  

  • zelenjava
  • gobe
  • oreški, semen
  • visoko kakovostne maščobe
  • dovolj beljakovin v obliki jajc, rib, mesa, sira

Kako bi morala izgledati moderna prehranska piramida? 

  • osnova: zelenjava, gobe, jagodičevje in maščobe (avokado, oljčno olje itd.)
  • beljakovine: individualno potrebna količina (0,8-1 g / kg telesne mase)
  • sladko sadje in korenasta zelenjava
  • ogljikovi hidrati