Trans maščobe: kremna tveganja

Rogljiček, krof ali krompirček: v teh in mnogih drugih dobrotah se nahajajo nezdrave trans maščobe. V zadnjih letih, se je povečala ozaveščenost glede negativnih učinkov na zdravje trans maščob. V ZDA se te umikajo iz vseh živil, da bi zaščitili potrošnike. V EU ne obstajajo enotna pravila.

Pred nekaj meseci se je zvezna agencija FDA (Food and Drug Administration) v ZDA, odločila za prepoved umetnih trans maščob in, da bo te iz vseh živil umaknila v naslednjih treh letih. Samo z umikom teh se lahko v ZDA, na letni ravni, prepreči do 20.000 srčnih napadov in 7000 smrtnih žrtev.

Kaj so trans maščobe

Transmaščobe je eden izmed nenasičenih maščobnih kislin. Zaužujemo jih lahko v naavni ali umetni obliki. Naravne trans maščobe proizvajajo prežvekovalci, kot so kravi in jih je možno najti v mleku. Umetne transmaščobe so proizvedene v industriji. Pri postopku so utrjena rastlinska olja, tako nastanejo mazivi izdelki kot npr. margarina. Umetne transmaščobe so poceni in trpežne, kar je tudi razlog, da se uporabljajo v mnogih živil. Transmaščobe se lahko tudi oblikujejo pri močnem segrevanju rastlinskih olj, kot npr. pri cvrtju ali peki.

Priporočena največja dnevna vrednost kalorij, ki jih lahko zaužijemo s trans maščobami, je en odstotek. Iz tega odstotka, 80 odstotkov že zaužijemo z mlečnimi izdelki. Torej ni veliko manevrskega prostora. Poleg tega ta meja ni zapisana v zakonu v EU, temveč velja kot vodilo.

Pravni predpisi o transmaščobah so v Evropi kot prvi obstajali na Danskem leta 2003. Industrijsko proizvedene transmaščobe lahko znašajo največ dva odstotka vsebnosti vseh maščob v živilih. Pet drugih evropskih državah (Avstrija, Madžarska, Islandija, Norveška, Švica) se zgleduje po Danski in so te meje nacionalno zabeležile. V Nemčiji ali Franciji, na primer, še danes zakonsko ni določenih omejitev.

Zakaj sploh obastajajo zakonske omejitve v nekaterih državah?

Na žalost so transmaščobe zelo škodljive za zdravje. Gre za najbolj nevarne maščobe, ki obstajajo, saj krepijo bolezni srca in ožilja in so povezane tudi z različnimi oblikami raka, sladkorne bolezni in drugih boleznih.

Ampak, če to ni dovolj je nova raziskava pokazala še eden, nezaželjen učinek transmaščob. Očitno povečan vnos transmaščob povečuje tveganje za depresijo. Raziskava je testirala psihične lasnosti ljudi pri uživanju transmaščob. Za informacije o več kot 12.000 ljudi, ki so bili ocenjeni za obdobje šestih let. Od vseh udeležencev je za depresijo zblolelo več kot 650 ljudi. Pri vrednotenju je pokazalo, da so imel največji poitencial za depresijo tisti, ki so v sebi imeli transmaščobe, tveganje je bilo za 50 odstotkov večje. Zanimivo je to, da so udeleženci zaužili izredno malo transmaščob, tisti z največjim tveganjem so zaužili le 0,4%. To pomeni, da priporočena mera niti blizu ni bila dosežena.

Torej, transmaščobe imajo tudi vpliv na možganske kemije. Bolezni v možganih se lahko pojavijo in možganski nevrotrofični faktorji lahko blokirani. Ti so odgovorni za funkcije in oblikovanje živčnih celic.

Poleg tega se ljudje, ki trpijo zaradi depresije, imajo dvakrat večji riziko, da zbolijo za srčnim napadom. Transmaščobe povečajo, ne samo tveganje za srčni infarkt per se. Tudi tveganje za pridobivanje depresije se dvigne. Začaran krog.

Neprimerne prehranjevalne navade, prekoračena dnevna največja priporočena količina transmaščob. Rizična živila, ki vsebujejo veliko transmaščob so peciva, končni izdelki (v glavnem testo), fast food, prigrizki, slani prigrizki, namazi in mikrovalovne kokice.

Na koncu pridemo do spoznanja "si to, kar ješ!" Če jeste samo nezdrave stvari, ena je že preveč - boste v tem primeru bolani. In ne samo fizično, ampak psihično. Ponovno je čas, da premislimo kaj jemo, pomembne so velike spremembe in majhni koraki na prilagoditev. Vse skupaj pa ima velike dolgoročne, pozitivne učinke.