Ste spet jedli napačno?

Večina ljudi natančno ve, kaj naj bi jedli in česar ne, katera živila so za njih dobra in katera ne. Dejansko pa za živila ne obstajajo takšna navodila, saj je pomembno samo, kaj z njimi počnemo. Dejansko obstajajo samo dobre in slabe prehranjevalne navade. In te lahko spremenimo.

Ali ste že kdaj poizkusili izpuliti drevo samo z rokami? Ne? Zakaj ne? Je morda pretežko ali celo nemogoče? Torej, zakaj potem želite vaše prehranjevalne navade spremeniti od danes na jutri? Tako kot drevo so tudi vaše navade globoko zakoreninjene. Ne morete jih enostavno ''izpuliti'', lahko pa korenine  tako močno oslabite, da bo drevo samo od sebe zakrnelo.

Da vam bo to uspelo, je najbolje začeti kar takoj. Lažje je, če se sprememb lotite korak za korakom. Seveda morate najprej vedeti, kje obstaja potencial za izboljšanja. Tri dni pišite vse, kar pojeste. Pri takšni analizi lahko ugotovite, katere stvari lahko spremenite. Nato izberete eno slabo navado in jo pričnete počasi spreminjati. Če na primer jeste premalo sadja, pričnite s tem, da na dan pojeste en sadež. Tega se držite tako dolgo, da vam ta navada zleze pod kožo. Nato se posvetite naslednji slabi navadi in jo nadomestite z nečim pozitivnim. 

Spodaj je nekaj napotkov, s katerimi lahko pričnete:

  • Sadje in zelenjava: najmanj pet krat na dan naj bosta sadje in zelenjava na vašem jedilniku, kar ni samo zdravo, temveč vam tudi ne bo postalo dolgočasno, saj obstajajo številne vrste sadja.  
  • Jejte raznoliko: Da ostane telo zdravo, potrebuje približno 40 različnih hranilnih snovi. Ne obstaja eno samo živilo, ki bi združevalo toliko hranilnih snovi. Zato sta pomembni raznolikost in uravnovešenost. Zmerno jejte različna živila. Če ste na primer za kosilo pojedli nekaj bolj mastnega, zvečer jejte nekaj z malo maščobe, itn. .
  • Jejte redno: če spuščate obroke, lahko to privede do nekontroliranih napadov lakote. Z majhnimi malicami (jabolko, banana, itn.) še dodatno zavirate občutek lakote.
  • Jejte zgodaj zvečer: Med spanjem in večerjo je najbolje, da minejo najmanj štiri ure. Na ta način regeneracija telesa med spanjem ni motena zaradi prebave. Poleg tega, če zvečer ne jeste ogljikovih hidratov, telo preklopi na presnovo maščob in med spanjem pokuri prekomerno maščobo.
  • Veliko pijte: najmanj 1,5 litra na dan, še več med telesno aktivnostjo ali kadar je vroče.
  • Gibajte se več: ne gre toliko za šport, temveč gibanje na splošno. Človeško telo je evolucijsko narejeno tako, da se giblje. Sodobno človeštvo to vedno bolj pozablja. Torej, naslednjič ne uporabite dvigala, ampak izberite stopnice, tudi, če morate do osmega nadstropja, ali pa se med malico sprehodite, itn.
  • Mimogrede ... ne bo vam pomagalo, če boste posamezna živila za vedno črtali iz jedilnika. S tem se samo mučite. Nič ni narobe, če si enkrat na teden privoščite veliko porcijo sladoleda. Dejansko niso pomembne stvari, ki jih počnemo redko, temveč vse, kar počnemo dnevno. Zmernost in cilj sta vodili za dolgoročni uspeh.